Leteckou show u příležitosti stého výročí založení Královských leteckých sil (Royal Air Force RAF) v úterý sledovalo na sedmdesát tisíc lidí, včetně královny Alžběty.

Ve stejný okamžik výstava ve Flemmichově vile v Krnově připomenula, jakou roli za druhé světové války sehráli v RAF českoslovenští piloti.

Krnovskou výstavu přiblížil Filip Procházka z Klubu vojenské historie 276th Sqdn (reenacted) RAF: „Jedná se o mezinárodní putovní výstavu o československých perutích v RAF, kterou jen ve Velké Británii vidělo na 30 tisíc návštěvníků. Výstava zachycuje období od 30. let 20. století. Počátek výcviku budoucích příslušníků RAF, období Mnichovské dohody, nebezpečné útěky do zahraničí, boje v Polsku a Francii, cestu do exilu přes Střední východ a obranu Tobruku,“ uvedl Procházka.

Výstava připomíná boje československých pilotů v rámci RAF v 68., 310., 311., 312. a 313. peruti, i poválečný návrat do vlasti a perzekuce komunistického režimu. „Její součástí jsou i profily několika letců RAF, vrchního velitele našich letců a vězně komunismu, jednonohého letce, boxera palubního střelce, i vzpomínka na letce z Lidic, kteří se po válce nemohli vrátit domů,“ doplnil Procházka. Návštěvníci si mohou prohlédnout i vybavení letce RAF. Výstava bude v Krnově přístupná až do 19. 8., a to každý den kromě pondělí od 8 do 18 hodin.

Mnozí Krnované osobně znali garážmistra z Dakonu Jaroslava Koláčka, který za války bojoval jako radista 311. československé bombardovací peruti RAF. Seržant Jaroslav Koláček, který zesnul 8. května 2003 ve Velké Británii, je pohřben v Krnově, kde prožil nejšťastnější léta.

Jaroslav Koláček se narodil roku 1916 v obci Křtomil a v blízké Bystřici pod Hostýnem se vyučil automechanikem. Když Československo zabrali nacisté, Koláček v roce 1939 utekl, aby mohl bojovat proti Hitlerovi se zbraní v ruce.

Dostal se až na Střední Východ, prošel Palestinou, Egyptem i Sýrií. Do československých zahraničních jednotek byl odveden v Jeruzalémě. Prodělal výcvik RAF na Bahamských ostrovech a následně sloužil u Klapálkových jednotek.

V roce 1943 působil jako střelec a od roku 1944 byl kvalifikován jako radiotelegrafista 311. československé bombardovací peruti. V říjnu 1943 se oženil s Cathie Patrick, která za války sloužila u ženských pomocných sil na letišti.

Obdržel dvakrát Československý válečný kříž, medaili Za zásluhy, dvakrát medaili Za chrabrost, vyznamenání Africa Star, Battle od Britain, Atlantic Star i medaile zahraničních vojsk. V roce 1944 se manželům Koláčkovým narodil syn Zdeněk. V roce 1965 prezident Antonín Novotný udělil Koláčkovi pamětní medaili k 20. výročí osvobození. Po sovětské okupaci ale musel z Krnova emigrovat do Anglie.

Ilustrační foto.
Benátská noc dostala výjimku z nočního klidu