Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol. Jak se mezi tolika mladými kuchařkami a kuchaři prosadila právě patnáctiletá Kateřina Frýdlová z Krnova?

„Miluji vaření, jízdu na kolečkových bruslích a bojové umění Jiu-Jitsu, které dělám již třetím rokem. Zúčastnila jsem se mistrovství České republiky v Českých Budějovicích, kde jsem získala místo nejvyšší. Účastnila jsem se dvou mistrovství Moravy a Slezska v Krnově, ale podruhé jsem byla kvůli svému zlomenému lokti přítomna pouze jako pořadatel," představila Frýdlová své hlavní koníčky: bojové umění a vaření.

Ve Městě Albrechticích studuje prvním rokem učební obor kuchař-číšník. „Na vaření mě baví příprava surovin i jejich úprava. K této malé vášni mě přivedla především sestra, která je vyučena v oboru kuchař-
číšník na stejné škole, kde nyní studuji já.

Můžu ale prozradit, že má volba oboru nebyla náhodná, protože jsem od útlého dětství chtěla pracovat s potravinami. Mými kuchařskými vzory jsou Marek Fichtner a Miroslav Kalina z pořadu Masterchef, 
a samozřejmě také mamka, sestra a babička," prozradila Kateřina Frýdlová.

Do soutěže Svačina roku s Rio Mare ji připravovala učitelka odborných předmětů Zdeňka Partschová. „Na začátku se nás připravovalo na soutěž pět. Ve tvořivé náladě jsme všichni společně prošli prvním korespondenčním kolem. Teď už se připravuji na finálové kolo a doufám, že neudělám ostudu a projdu se ctí," popsala své pocity před velkým finále Kateřina Frýdlová.

Kateřina Frýdlová: Tuňáková kapsa z cereálního listového těsta

.Suroviny (4 porce): 160 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě; 2 plátky cereálního listového těsta; 3 lžíce jemně nastrouhaného tvrdého sýra; 2 vejce; 20 listů baby špenátu; 1 červená cibule; 1 lžička čerstvého tymiánu.

Postup: Tuňáka Rio Mare scedíme. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Špenátové listy omyjeme, osušíme a drobně nakrájíme. Čerstvý tymián opláchneme studenou vodou 
a obereme lístky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. V misce smícháme okapaného tuňáka, nastrouhaný sýr, nakrájený špenát a cibuli. Přidáme lístky tymiánu a spojíme vejcem.

Trochu vajíčka si necháme na potření těsta. Listové těsto rozválíme na čtverce o straně 20 cm. Do jednoho rohu položíme připravenou směs, protilehlý roh rádlem prořežeme. Kapsu přeložíme do trojúhelníku prořezanou částí nahoru. Kraje pevně stiskneme, nejlépe zuby vidličky, a potřeme zbylým vejcem. Upečeme v rozpálené troubě dozlatova.

Podáváme vychladlé.