Podílel se na vypracování Akčního plánu ekologického zemědělství do roku 2010, schválený před třemi lety vládou. „Nemusíme vymýšlet, co prověřili naši předci hospodařící bez chemie. Ekologické zemědělství žádá zdravou půdu, na té rostou zdravé rostliny a zvířata. A kvalitní potraviny jsou předpokladem zdraví lidí,“ řekl zemědělský inženýr Josef Švéda.

Jeden z jeho příbuzných umíral v nemocnici na kolorektální karcinom a to otřese i silnou povahou. Výskyt rakoviny tlustého střeva je u nás vyšší než jinde v Evropě, přitom vliv stravování je nesporný. „Někdo si myslí, že bude zdravější, když začne kupovat biopotraviny. Nám starším už tolik nepomohou, zato můžeme ovlivnit od narození zdraví dětí. Třeba v Itálii už se do škol jiné potraviny ani nesmí dostat,“ řekl Švéda.

Obrátil se na politiky i představitele církve, aby projekt podpořili nebo nad ním převzali záštitu, ale nepochodil. Ministru zemědělství navrhl, aby jej vládě doporučil jako zmocněnce pro ekologické zemědělství a obnovu venkova. Podle ministra Petra Gandaloviče ale zřízení funkce není nezbytné. Priority stanoví program Ekologické zemědělství a biopotraviny a patří sem i osvěta. Do tří let se má podíl ploch ekologického zemědělství v ČR přiblížit deseti procentům a současně rozšířit nabídka biopotravin. Ty denně konzumují jen tři ze sta lidí, čtvrtina obyvatel je kupuje občas.

Průzkum potvrdil, že lidem chutnají, výhrady ale mají k ceně. Ta je u některých výrobků i několikanásobně vyšší. „Měli bychom si položit otázku, jak drahé je zdraví. Připlatit si za kvalitní potraviny by nám tolik vadit nemělo,“ řekl Švéda.