V jižní části Hrubého Jeseníku patří lovecké chaty vesměs Lesům České republiky, Arcibiskupské lesy a statky Olomouc nabízí k pronájmu více než dvacítku chat v severní části Jeseníků a Rychlebských horách.

„Nějaké termíny na léto volné ještě jsou. Hlavně v Rychlebských horách a na Rejvízu. V polesí Rejvíz jsme spustili do pronájmu dvě nové chaty, Tetřeví a Cikánku,“ řekla mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Obšilová.

Lovecké chaty si pronajímají zejména sportovci při přechodech přes hory a poté, pro někoho možná překvapivě, také rodiny s dětmi a dětské tábory.

Výstava Lichtenštejnské lovecké chaty se chystá ve Vrbně pod Pradědem.
Výstava ve Vrbně: Dcera lesníka zmapovala Lichtenštejnské lovecké chaty

„Děti pobyt na takové chatě učí, jak žít v souladu s přírodou, jak si uvařit čaj z vody ze studánky na kachlových kamnech. Na loveckých chatách není internet ani elektřina, pobyt je tam zážitkový,“ zmínila Dagmar Málková.

Lovecké chaty v Jeseníkách pochází často z období před první světovou válkou. V minulosti sloužily lovcům, dělníkům a jako sklady krmení pro zvěř. K přechodnému ubytování lesních dělníků a výkonu práva myslivosti slouží i dnes.

Chaty ve správě arcibiskupských lesů postupně prochází rekonstrukcí. Aktuálně například lovecká chata Podzámecká, která se nachází uprostřed lesů pod Zámeckým vrchem nedaleko Zlatých Hor.

Chata Rudohorka v údolí Rudohorského potoka v Jeseníkách.
Lovecké chaty na Jesenicku? Nezaniknou, starají se o ně dobře

Objekt z počátku minulého století se dočká nové střešní krytiny, podlahy i vnitřního vybavení.

,,Musíme vyměnit ztrouchnivělé střešní trámy a celou střešní krytinu. Z venkovních úprav budeme ještě ošetřovat dřevěné vnější obložení. Uvnitř bude potřeba obnovit podlahu, která je místy již ztrouchnivělá, a uděláme i nové vnitřní obložení. Nefunkční interiérové vybavení vyměníme za nové," popsal Ondřej Truneček, referent stavebních oprav a investic Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.