Filip Rajnoch vybere na Zámečku desítku svých nejoblíbenějších drinků a koktejlů s alkoholem i bez alkoholu, aby jeho umění ze světa míchaných nápojů mohli ochutnat také řidiči.

Zájemcům bude od 14 hodin až do zavíračky míchat nejen klasické drinky, ale představí zde také nejmodernější trend: alkoholický drink ve formě želatiny, který se nedá vypít, ale jí se lžičkou. Těm, kterým želetina zachutná a chtějí si přidávat, musí barman taktně naznačit, že i z jídla se člověk může slušně opít.

Tato novinka je vynálezem z oblasti molekulární mixologie. Pojmem molekulární mixologie označuje nový obor barmanství, který dělá z vědy zábavu a ze zábavy vědu. Výsledkem jsou nečekané kombinace ve sklenicích pro všech pět lidských smyslů, které kromě tradičních barmanských metod využívají také různé chemické a fyzikální procesy. Mixologie našla cesty, jak běžné ingredience různými procesy změní své skupenství, barvu i chuť a jak se to dá publiku podat ve formě zábavné show.

„Pomocí speciální želatiny se dá uvařit jídlo z libovolného tekutého koktejlu, třeba z piňakolády. Hosté v barech většinou tuto novinku ještě neznají a nejspíš je ani nenapadne objednat si drink, který na první pohled vypadá jako řez z cukrárny. Obvykle si mixování želatinového koktejlu objednává hostitel pro nějakou party jako překvapení, takzvaný welcome drink,“ prozradil krnovský barman Filip Rajnoch, který si mezi svými úspěchy nejvíc cení prvního místa v soutěži Monin o nejlepší drink, když v roce 2000 poměřil své výkony s výběrem těch nejlepších pražských barmanů.

Na neoficiálním mistrovství republiky ve freestylových disciplínách skončil čtrnáctý. Z deseti různých drinků, které bude 13. května míchat návštěvníkům krnovského klubu na Zámečku, patří k jeho nejoblíbenějším Bugsy´s´Rose. „Základem jsou obvyklé suroviny jako vodka a limetková šťáva, ale tím hlavním tajemstvím tohoto skvělého drinku je extrakt z růží,“ prozradil barman Filip Rajnoch.