Na rozdíl od lavičky, anonymní odložení dítěte do babyboxu není trestné pro matku ani nebezpečné pro miminko. Díky babyboxu se odloženému děťátku okamžitě dostane veškeré zdravotní péče i sociální pomoci. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací.

„Babybox by měl být v krnovské nemocnici umístěn na venkovní straně Ústavní lékárny, což znamená lepší přístup, než někde v areálu nemocnice. Zvolené místo je také blízko od autobusové zastávky. V Krnově už jednají technici, kde přesně se probourá zdivo. Už mají k dispozici také rám na babybox, podle kterého se bude připravovat otvor," uvedla mluvčí Sdruženého zdravotnického zařízení (SZZ) Krnov Eva Kijonková, která potvrdila, že se jedná o reakci na případ čerstvě narozeného chlapečka, který byl náhodou nalezen celý podchlazený na lavičce v nemocničním areálu.

Krnovská nemocnice 30. července slavnostně uvede do provozu nejmodernější babybox nové generace.

Nejmodernější v republice

Babybox pro Krnov už veřejnosti představil na pražském Hloubětínském zámečku Ludvík Hess, kterému kamarádi říkají Babydědek. Tento český průkopník babyboxů dlouho bojoval s legislativou i se zavedenými zvyky, než se mu podařilo v červnu 2005 otevřít v Praze první schránku na anonymní odkládání novorozenců.

Do dnešního dne bylo v padesáti českých babyboxech anonymně odloženo a zachráněno přes sedmdesát dětí. Babybox pro Krnov představilo Občanské sdružení Babybox pro odložené děti – Statim, které současně rozeslalo na čtyři stovky dopisů potenciálním sponzorům. „Zhotovení jednoho babyboxu základního typu přijde asi na 250 tisíc. Všechno je financováno jen z darů mecenášů. Jiný příjem nemáme. Revize a servis provádíme my – tedy občanské sdružení Babybox. Elektrickou energii hradí zařízení, na němž je babybox namontován. Jedná se přibližně o 1400 kW ročně," představil projekt babyboxů Ludvík Hess, podle kterého je důležité, aby o existenci babyboxu věděly ženy v tísnivé životní situaci, které se o své miminko samy nedokážou postarat.

Idea babyboxu, který ulehčuje humánní odložení dětí, má také své odpůrce. „Různá zařízení pro anonymní odložení dětí existují už od starého Říma. Proti baby boxům je OSN, ale EU naopak babyboxy podporuje. Ze strany OSN jde sice jen o nezávazné doporučení, ale i tak je to nepříjemné. To, že potřebujeme babyboxy, je obecně smutná záležitost, ale už pomohly mnoha dětem," komentoval to Ludvík Hess, který si nedělá iluze, že babybox je dokonalý všelék.

„Bohužel děti v igelitce se budou nacházet dál. Bude jich ale daleko méně. Mně nejde o to, abych někomu ulehčoval odkládání dětí. Jedná se mi o záchranu jejich životů. Rodiče, kteří uvažují o odložení svého dítěte, obvykle nemají jiné východisko," uzavřel Babydědek Ludvík Hess.