Budova tělocvičny základní školy na Smetanově okruhu v Krnově byla postavená před 140 lety, takže některé stavební úpravy bylo nutné konzultovat s památkáři. Dnes ji ještě částečně halí lešení a plot, ale z dokončené části fasády už je zřejmé, že prochází velmi zdařilou rekonstrukcí. V plné kráse se ukáže v polovině února, kdy mají stavbaři práce ukončit.

HOTOVO BUDE V ÚNORU

Stavební úpravy tělocvičny a školního dvora jsou rozděleny do dvou etap.

„První etapa, která skončí v únoru, zahrnuje práce vně i uvnitř tělocvičny. Lidé, procházející kolem, jistě zaregistrovali, že byla dokončena výměna oken, probíhá oprava a nátěr fasády a že se opravuje střecha, která dostává novou krytinu Cembrit. Uvnitř tělocvičny dochází ke kompletní výměně rozvodů elektroinstalace a k přípravě pro instalaci časomíry.

Ve dvoře pak budujeme prosklenou venkovní učebnu s kolárnou, jejíž základní konstrukce už je hotová," uvedl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek Městského úřadu v Krnově.

NARUŠENÁ STATIKA

Všem těmto pracím předcházelo kompletní statické zajištění.

Tělocvična se totiž nachází v místech, kde bývaly městské hradby a kolem nich vodní příkop. Přestože příkop byl už dávno zasypán, podloží je zde stále ještě nestabilní.

„Nestabilní podloží v kombinaci s chátráním zdiva způsobilo množství trhlin ve zdech. Třeba prasklinou v západní štítové zdi se dal protáhnout ven kancelářský papír. Ke statickému zajištění této zdi, od štítu až k základnímu zdivu, jsme použili speciální helikální výztuže.

Tyto nerezové pruty s jedním závitem byly aplikovány například u rekonstrukcí historických staveb v centru Prahy," upřesnil Vlastimil Štverák.

ŠKOLNÍ DVŮR

V rámci druhé etapy dojde k úpravě školního dvora.

Získá nové zpevněné povrchy, dlažbu a herní prvky. Žákům bude k dispozici od října příštího roku. Zakázku za 7,3 milionu korun realizuje krnovská společnost Agist Systems. Vzhledem ke stáří objektu, a také proto, že se nachází v městské památkové zóně, jsou veškeré stavební zásahy, jako barevnost fasády, výběr střešní krytiny a podobně, konzultovány s referentkou památkové péče Andreou Šírovou.

Historie školní tělocvičny

Tělocvična byla postavena v letech 1875 až 1877 v místě zbořených městských hradeb spolu s budovami současného gymnázia a základní školy. Podle původního návrhu měla vzniknout v místě Švédské zdi mezi oběma školami, nakonec byla kvůli dostatečnému osvětlení sálů posunuta k severovýchodu.

Historizující stavba s průčelím do parku, který začal vznikat v roce 1877, byla architektonicky sjednocena s oběma školami. Střední patrová část obsahovala vestibul, šatny a byty učitelů tělocviku, v přízemních bočních křídlech byly cvičební sály vlevo pro obecnou školu, vpravo pro reálku.

Štíty byly zdobeny medailony s bustou pruského pedagoga Friedricha Ludwiga Jahna (1778-1852), zakladatele takzvaného turnérského hnutí. Byla to německojazyčná obdoba českého Sokola, protože spojovalo národní hrdost se sportem. Turneři jako první použili gymnastické prvky hrazdu a bradla v podobě, jakou známe dodnes.