Městský úřad Krnov ve středu poslal na pomoc domovu osm pracovníků odboru sociálního a školství. Domov vyzval dobrovolníky, aby pomohli nahradit nemocné zaměstnance a ty, kteří skončili v karanténě.

Stále to ale nestačí. Starosta Krnova Tomáš Hradil oznámil, že po jednáních s krajským úřadem už má příslib, že v pondělí můžeme očekávat pomoc armády.

Nádraží v Jeseníku má dnes naprosto stejné sloupy jako nádraží v Housatech. Shoduje se vchod do restaurace, kolejiště v zatáčce i svahy v pozadí.
Čtenáři s Deníkem hledali nádraží z filmu Housata. Jak pátrání dopadlo?

„V tomto týdnu řešíme krizovou situaci v našem Domově pro seniory. Epidemie se mu dlouhé měsíce vyhýbala obloukem, teď ale udeřila. Aktuálně nám v Domově pro seniory chybí nám více než polovina pracovníků v přímé péči, od pondělí by měla pomoci armáda,“ shrnul starosta Hradil aktuální situaci v krnovském domově pro seniory.

Heroické nasazení

Přestože je situace vážná, organizačně zatím v domově na Rooseveltově ulici zvládají péči o seniory. „Není to jen zásluhou dobrovolníků z radnice, ale především díky heroickým pracovním výkonům personálu Domova. Velmi si vážím toho, jak si v těchto náročných dnech vedou. Děkuji také všem, kteří se nám hlásí s nabídkou pomoci,“ ocenil starosta hrdiny, kteří v rizikovém prostředí předvedli neuvěřitelné pracovní nasazení. Jsou mezi nimi i dobrovolníci, kteří dosud nemají v pečovatelském oboru žádnou zkušenost. Začnou pomocnými pracemi, ale deklarují ochotu se co nejvíc přiučit.

A ze které posádky budou vojáci, na které se už těší všichni zaměstnanci i klienti domova? „To zatím nevíme, pomoc armády řešíme přes krajský úřad,“ uzavřel starosta Hradil. Už ze všech stran proudí vyjádření díků a úcty k těm, kteří jdou pomáhat zaměstnancům krnovského domova do první linie.