Armáda v Jeseníkách testovala schopnost přežít a školáci radost z pololetního vysvědčení spojili s dováděním na sněhu. Tyto dvě události se protnuly v Karlově Studánce na akci Den s armádou. Děti, mládež, ale i lyžaři a lázeňští hosté si mohli popovídat s vojáky co obnáší služba v armádě a současně obdivovat armádní techniku, výstroj i zbraně.

Parkoviště zabraly transportéry Dingo, Pandur a Iveco. Před lázeňským domem Libuše byl pro veřejnost připraven zajímavý program ve stanech i pod širým nebem. K armádě patří střelba, ale z bezpečnostních důvodů není možné dětem nabít ostrou munici. Proto vojáci nabídli školákům aspoň lukostřelbu.

,Vtipálci se hned vojáků ptali, zda kromě luků a šípů má armáda ve svých zbrojních skladech také oštěpy, palcáty a meče. Vojáci ochotně nechali kluky potěžkat si pušky i pistole bez nábojů, ale bodáky dali z rukou jen neochotně. Přece jen jsou od výroby laserem broušené, a málokdo z civilistů je připravený zacházet s takovým ostřím.

Den s armádou v Karlově Studánce potěšil děti, které právě dostávaly pololetní vysvědčení.Zdroj: Deník / František Kuba

Školáci ve sněhu hledali miny, zkoušeli si nasazovat plynové masky, sebeobranu nebo práci s mapou. Ti, jenž mají rádi stavebnice, žasli, že také vojáci se učí ze špalíčků stavět pohotovostní úkryty pro družstvo, aby pak uměli stejné konstrukce vyrobit i v reálném měřítku z neroubené kulatiny. Na ošetřovně vojáci ukazovali dětem první pomoc při úrazech. Když namaskovali na figuranta otevřenou zlomeninu, krev mu z rány doslova cákala.

Vojáci díky dětské bezprostřednosti dostávali i velmi osobní otázky: „Už jste byli v opravdické válce? Už jste po někom stříleli? Zažili jste, jak někdo zaútočil na vás? Jaké to je, když musíte někoho zabít? Už jste viděli, jak někdo ve válce opravdu umřel?“

Svoz bioodpadu -Ilustrační foto.
Svoz bioodpadu: hnědé kontejnery pro Krnov
Bruntálské basketbalistky si výhrou proti Vysoké nad Labem zajistily čtvrtou příčku v tabulce béčkové skupiny druhé ligy.
Bruntálské basketbalistky jdou do finálové skupiny