Krnovský archiv sídlí v bývalé Karnole, takže na mezinárodní den archivů sem přišli na exkurzi nejen zájemci o historii, ale také několik místních textiláků, které k tomuto objektu vážou osobní vzpomínky.

„Archiv sídlí v budově, která je součástí rozsáhlého komplexu textilních továren. Právě textilnictví z Krnova udělalo to, čím je dnes. Je symbolické, že právě tady skončily archivy všech textilek, kterým tento region vděčí za svůj rozkvět před sto lety," přivítal hosty ředitel Státního okresního archivu Bruntál se sídlem v Krnově Branislav Dorko a ukázal jim sto let staré krnovské noviny Jägerndorfer Zeitung, které vyšly na den přesně před sto lety.

K čemu vlastně slouží?

Úkolem archivů je listiny a dokumenty nejen shromažďovat a chránit, ale také umožnit lidem s archiváliemi pracovat. „Dnes už je díky digitalizaci většina našich listin a matrik volně přístupná na internetu, takže s nimi může pracovat každý. Třeba člověk z Austrálie nebo z Ameriky v nich může hledat své kořeny.

Pro začátečníka je asi dost náročné zorientovat se v systému vyhledávání, ale ještě větším problémem pro laiky bývá němčina a latina, případně různé typy archaického písma," podal Branislav Dorko badatelům začátečníkům klasicky dobrou a špatnou zprávu v jednom.

Archivy dlouho stály mimo pozornost veřejnosti, ale jejich význam pro běžný život se podstatně zvýšil díky restitucím a nové módě sestavování genealogických rodokmenů. Chodí sem i lidé v předdůchodovém věku, když třeba potřebují doložit své zaměstnání v dávno zaniklých firmách. Také po povodních se do archivů vydala řada občanů, kteří potřebovali nahradit různé zničené doklady, například školní vysvědčení.

Jak vznikly archivy?

Dorko také vysvětlil, podle jakých kritérií rozhodují o tom, ze kterého dokumentu se stane archiválie, která už nikdy nesmí být zničena ani skartována.

Nejstarší archivy byly církevní, protože ve své době byly náboženské instituce hlavním nositelem vzdělanosti. Dokonce i panovníci důležité dokumenty původně svěřovali do opatrování církve. Až daleko později začaly vznikat také archivy šlechtické, městské, vojenské či stavovské. Teprve nedávno do archivářsví vstoupil stát.

Poslání moderního krnovského archivu

Okresní archivy u nás vznikly až v padesátých letech. Roku 1952 vznikl archiv v Krnově, roku 1956 v Rýmařově a v roce 1958 v Bruntále. Při územní reformě byly všechny sloučeny pod Bruntál.

Pořádný moderní archiv se stálou teplotou i vlhkostí tu dlouho chyběl. Rýmařovský archiv sídlil v chátrajícím zámku Janovice, kde neustále scházely peníze na údržbu. Krnovský sídlil v synagoze, kterou zasáhla povodeň. Archiv v Břidličné vyrabovali zloději.

„Bruntálský archiv uchovával dokumenty v průmyslové hale, která se nedala vytopit. Když v zimě zamrzla hydraulika ve vysokozdvižném vozíku, do horních regálů se nikdo nedostal. Řešením všech problémů bylo rozhodnutí vybudovat moderní archiv v Karnole. Máme tu takové podmínky, které nám mohou široko daleko jen závidět," zrekapituloval Dorko s tím, že hlavním nepřítelem papíru je vlhkost.

Naštěstí se ukázalo, že díky masivním zdem je v krnovském archivu velmi stabilní prostředí, takže v létě není nutné chlazení. Vzduchotechnika pouze nasaje studený noční vzduch, který cirkuluje přes den.

Bohužel kvůli problémům s alarmem se letos návštěvníci nemohli podívat, jak pokračuje rekonstrukce honosné Larischovy vily, ale zato se dostali do podkroví bývalé fabriky, kde pod dohledem památkářů probíhá rekonstrukce krovů pradávnými metodami s dubovými kolíky namísto hřebíků.