Oba se letos zúčastnili prestižní soutěže Angličtinář roku 2014/2015. Soutěže se zúčastnilo 8118 studentů z 391 škol, a to 5969 studentů ze 271 škol v České republice a 2149 studentů ze 120 škol na Slovensku. Jana Samsonová obsadila šestou a Vojen Sadílek osmou příčku.

Osmnáctiletá bruntálská gymnazistka si je vědoma, že pro ni může být znalost cizího jazyka cestou do zahraničí. Má to zřejmě v rodině, vždyť její babička v Bruntále pořádá zahraniční zájezdy.

„Já s angličtinou začala někdy ve třetí čtvrté třídě základní školy. To byly takové ty základy. Začala jsem se následně vzdělávat sama i přes internet. Dalo by se říct, že jsem samouk," prozradila Jana Samsonová v ředitelně bruntálského gymnázia.

Se znalostí angličtiny by příjemná mladá slečna ráda po maturitě studovala v zahraničí. 
A to už je napřesrok. „Na tento plán se asi tak nejvíce soustředím. Ráda bych se po dostudování dala na kariéru v cestovním ruchu. To znamená můj odchod nejen z Bruntálu, ale i z České republiky," dodala Samsonová.

Ke studentské soutěži v angličtině dodala, že šlo o doplňování slov v textu, o poslechy ostrovní řeči, čtení textu a sledování videí.

Co se týká vrbenského lingvisty Vojena Sadílka, ten již několikrát zvítězil v soutěžích v němčině. Nyní ukázal, že mu to jde v obdobných kláních též v anglickém jazyce. Vojen je nejen skvělým němčinářem a angličtinářem. Je i sportovcem a hudebníkem.

„Baví mě klavír Je pro mě procvičením mozku, při hře spolupracují obě ruce. Skladby jsou často řazeny podle obtížnosti, snažím se je interpretovat úměrně době, po kterou už hraji," sdělil Sadílek.