Kubiš spáchal v Praze v roce 1942 úspěšný atentát na Reinharda Heydricha. Jindřiška Nováková ukryla kolo, na kterém Kubiš ujel. Udaly ji svědkyně a Jindřišku později popravili nacisté v koncentračním táboře.

„Proč si tuto dívku připomínáme? Možná proto, že i obyčejné děvče, které pomohlo a zaplatilo za to životem i s celou rodinou, dokázalo udělat velkou věc. Je dobré, když mezi námi vždycky budou takoví, kteří dokážou udělat dobrou věc. Někdy to bude obyčejná pomoc kamarádovi, někdy to bude třeba jen pěkné slovo, ale ty dobré věci samy nepřijdou, o ty se musíme snažit," řekl shromážděným žákům ředitel školy Leoš Sekanina.

Děti ve Školičce základů umělecké práce v Malé Morávce mají projekt Andělé pro lepší svět. Vyřezávají anděly, kterými pak obdarovávají osobnosti, které se nějak zasloužily o mír. Andělů vyřezaly už přes sto a jednoho z posledních věnovaly i Jindřišce Novákové.

Anděl bude umístěn v Mauthausenu, Jindřiška zde byla nejmladší popravenou obětí.

„Když pan Jan řekl, že v tom, co má vykonat jako vlastenecký čin, ho nezastaví ani to nejhorší, tak musím konstatovat, že Jindřiška neřekla nic. Ale byla jediným člověkem, který v tom hnusném hnědém temnu a v té superblbé náladě za války porušil zatemnění, zvedl roletu a pustil nejen paprsek světla k nám, ale i paprsek světla ven, aby řekl: jsme tady, my jsme tady jako národ a my si zasloužíme být i v buducnosti," pronesla vedoucí řezbářské školičky v Malé Morávce Helena Vaculíková.