Ve Městě Albrechticích nikdy nebyl problém postarat se o toulavé psy. Bylo zde po ruce dost zkušených kynologů, kteří byli ochotni se postarat o čtyřnohé tuláky. Problém nastal, když lidé kolem útulku chtěli pro odchycené psy to nejlepší, ale každý si to představoval jinak. Tak se do toho musel vložit úřad.

ZÁCHYT NENÍ ÚTULEK

Základní problém vychází z faktu, že zařízení, kterému všichni v Albrechticích říkají psí útulek, ve skutečnosti žádný útulek není. Jde o takzvaný záchyt pro nalezené psy. Rozdíl je v tom, že záchyt je určen pouze pro krátkodobé umístění psa, než se najde majitel nebo něž město zajistí umístění ve skutečném útulku.

Pro útulek už platí daleko přísnější veterinární, hygienická i bezpečnostní pravidla. Personál musí mít předepsanou kvalifikaci. O rozdíl mezi záchytem a útulkem se v Albrechticích nikdo nezajímal, než se na radnici objevily stížnosti.

ÚTULEK, KYNOLOGOVÉ, HASIČI A AUTODÍLNA

Záchyt ve Městě Albrechticích funguje od roku 2003 v areálu bývalého Svazarmu, ale není zde sám. Společně s odchycenými psy areál užívají také místní kynologové, hasiči a autodílna Leoše Časara. Tato symbióza 12 let fungovala bez větších problémů.

Ty začaly letos o prázdninách.

LETOS PŘIŠLA ZMĚNA

O zatoulané psy od počátku pečoval na základě dohody s městem předseda kynologického svazu Stanislav Konečný. Výhodou bylo, že měl odchytové zkoušky, takže mohl psy také sám odchytávat. Změnu, která předznamenala současné stížnosti, popsal albrechtický místostarosta Martin Špalek.

Bylo domluveno, že od ledna 2016 se už nebude uzavírat dohoda s panem Konečným.

„Bylo domluveno, že se sepíše dohoda s Alenou Paluchovou a ona se bude starat o nalezené psy. Protože sama nemá odchytové zkoušky, bude psy odchytávat paní Mikulcová, která má v Hynčicích útulek pro psy s názvem Šance pro život. Měla ty zkoušky během jara udělat.

Také bylo domluveno, že psy budou nabízet novým majitelům, tak aby nebyl plný záchyt," popsal letošní změnu albrechtický místostarosta Martin Špalek s tím, že Alena Paluchová má psy nesmírně ráda a udělala by pro ně cokoliv. Hlavně díky ní byly adopce albrechtických psů tak úspěšné, že v současnosti není v záchytu ani jediný tulák.

PROBLÉMY ZAČALY POKOUSÁNÍM RUKY

S Alenou Paluchovou přišly do záchytu změny. Na její podnět nechalo Město Albrechtice instalovat nová plastová okna s ventilací, aby při mrazech nebyla psům v záchytu zima. Prosadila také vybudování venkovních kotců, aby se nově nalezení psi mohli umístit do karantény.

Dosavadní poklidný režim ale vzal za své, když se psi ze záchytu začali venčit bez vodítka a bez náhubku. Když jeden z nich kousl do ruky majitele autodílny Leoše Časara, na problém bylo zaděláno.

STÍŽNOSTI NA RADNICI

„Začaly neshody mezi panem Časarem a také mezi kynology, kteří chodí cvičit své psy na tento pronajatý pozemek. Na městský úřad si přišli stěžovat pan Časar a členové kynologického spolku, že psi ze záchytu při venčení nejsou na vodítku a volně pobíhají bez košíků, i když už jeden pana Časara pokousal na ruce.

Že s těmito psy by měla zacházet osoba, která má platné zkoušky dle zákona, protože tito psi byli vychováni každý jiným majitelem a mají jiné návyky poslušnosti," popsal místostarosta Špalek stížnost ze strany ostatních uživatelů areálu, o který se záchyt musí dělit s ostatními.

Stížnost na nevyhovující stav v záchytu psů přišla v červenci také přímo od Aleny Paluchové, takže se radní chtě nechtě museli začít zabývat nápravou současného nevyhovujícího stavu. Jak z toho ven?

Nabízí se rychlé předávání psů skutečnému útulku, který má všechny formality v pořádku, nebo vybudování vlastního. V obou případech jde o velmi nákladné řešení.

PO OFICIÁLNÍ STÍŽNOSTI RADNÍ MUSEJÍ KONAT

Dokud nikomu nevadilo, že záchyt v některých ohledech se chová spíše jako útulek, nebyl důvod to řešit. Jakmile ale přišel podnět, že Alena Paluchová ani její záskok, který pomáhá psy venčit, nemají potřebnou kvalifikaci, radní museli začít konat. Obava ze zrušení útulku neútulku vyvolala velmi emotivní reakce.

ZASTUPITELKA MUROVÁ: MŮŽEME BÝT VDĚČNÍ

Zastupitelka Jana Murová je přesvědčena, že Aleně Paluchové namísto díků za její obětavost vedení radnice háže klacky pod nohy. „Obrátila se na mě, neboť má velký problém při venčení psů ze strany pana Časara a části kynologického oddílu. Je vulgárně napadána a často musí i několik hodin čekat, až je jí dovoleno psy vyvenčit.

Nutno říci, že paní Alena Paluchová se o své svěřené čtyřnohé mazlíčky stará velmi profesionálně, svědomitě a pečlivě, a že by za svou psí rodinu obětovala cokoliv. Kromě základní péče, kterou jim věnuje, jim hledá i nové domovy a to po celé republice tak, aby konečně tyto utýrané duše našly klidný a milující domov.

Na každého takto „udaného" psa má adopční smlouvu. Noví majitelé jsou dlouhodobě sledováni tak, aby se nestalo, že pes zažije další kruté a nevhodné zacházení anebo že se opět dostane na ulici," popsala svou zkušenost Jana Murová s tím, že Město Albrechtice může děkovat Bohu za takového člověka, který je ochotný o psy pečovat bez volných víkendů 365 dní v roce a nejméně třikrát denně je venčit a čistit jim kotce.

Právě zastupitelka Murová pomohla Aleně Paluchové s podnětem na radní Města Albrechtic, aby hledali řešení, jak zajistit bezproblémový chod psího zařízení.

Nyní se obává, že její iniciativa může vedení města posloužit jako záminka pro úplné zrušení tohoto zařízení pro odchycené psy.