Nakladatel propaguje knihu Sedm let v Africe sloganem: „V socialistickém Československu byl příliš černý, v Nigérii zas příliš bílý.“ Česká maminka poznala nigerijského otce Obonete Ubamy během studií v Sovětském svazu, v Kyjevě. Komunistické orgány nezvyklému svazku nepřály, takže rodiče se po několika letech nechali na dálku rozvést. Obonete Ubam vyrůstal v Bruntále.

„Cítím se být Čechem, protože jsem drtivou většinu svého života strávil v Československu a České republice. Česká kultura je mi nejbližší a považuji ji za svou. Trošku vzniká problém kvůli stereotypu, který bývá uplatňován vůči vizuálně odlišným lidem. Pro drtivou většinu veřejnosti představa Čecha, který není bílý, je nereálná,“ uvedl Obonete Ubam v roce 2011 v diskusním pořadu České televize Netopýr.

Adam Stanislav Kuszaj u soudu v Jeseníku.
Kněz obviněný ze zneužívání mladíka je nevinný, rozhodl soud

Byl do televize pozván jako předseda Ligy etnických menšin, která bojovala proti rasovým předsudkům. „Nerad bývám považován za Mirečka,“ upozornil Ubam diváky, že afročeši vnímají stereotyp z filmové série Básníků většinou negativně. Podobně jsou jim nepříjemné žoviálnosti hospodských echtčechů typu: „Vy kluci kudrnatí, vy mě vůbec nevadíte.“ Pro Obonete Ubama bylo zklamáním, když jako exotický Čech zažíval podobné stereotypy také ze strany obyvatel Nigérie.

Kamarádi na Bruntálsku Obonete Ubamovi říkají Obik. Rádi vzpomínají na jeho rapperské improvizace s Jumping Drums, na hudební večírky v hospodě Žábák i na jeho sportovní talent.

Ilustrační foto ze svatebního veletrhu.
Breda se oblékne do svatebního. Už tuto sobotu

Hrál basketbal a reprezentoval Česko na Světových středoškolských atletických hrách v New Portu. Obyvatelé Bruntálu byli hrdí, když se stal prvním afročeským vojákem Armády ČR a pracoval na ministerstvu obrany jako protokolární tlumočník. Čtenáři bulváru sledovali jeho komplikovaný vztah s Lejlou Abbasovou.

Obonete Ubam pochází z Bruntálu.Zdroj: Nakladatelství Prostor

Kniha Sedm let v Africe vysvětluje, proč jsme o něm v posledních letech moc neslyšeli. Jeho hollywoodský příběh nabral nový směr po smrti Ubamova otce, policejního generála. Obonete Ubam se vydá do Nigérie hledat své kořeny a novou identitu. Přebírá rodinné dědictví, nástupnické povinnosti, firmu i zodpovědnost za mladší sourozence, které sotva zná. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul a stal se kmenovým náčelníkem. Dnes žije ve Španělsku a podniká v realitách. „Voják, literát, diplomat, bohém, cestovatel, kosmopolita a dobrodruh, milovník krásných žen, nečekaných změn a nových začátků,“ charakterizoval Obonete Ubama Martin Vaněk.

Zdroj: Youtube
Okresní soud v Ostravě-Porubě. Ilustrační foto.
Soud v Ostravě potrestal Roma za rasistický komentář