Vlk má ve Spojených státech problém. Od loňského prosince není na seznamu chráněných amerických šelem, rozhodla o tom už po prohraných prezidentských volbách administrativa Donalda Trumpa. Podpis zákona vyvolal v zemi velký odpor ekologů a přírodovědců, celou věc nyní řeší soud. To ovšem nic nemění na faktu, že se z vlka stala obyčejná lovná zvěř.

Kompetence, které se týkaly regulace vlčí populace, se nově přesunuly z federální úrovně na jednotlivé státy. V únoru wisconsinské ministerstvo přírodních zdrojů vybralo oblasti a rozdělilo lovecké kvóty pro letošní zimní loveckou sezonu: 119 vlků mohli ulovit lovci, 89 kusů Indiáni kmene Odžibvejů.  Původně chtěli úředníci uvolnit lov až na podzim, ale úřad byly zažalován jednou loveckou společností z Kansasu, proto tak brzký začátek, letos první v USA.

Monarcha stěhovavý (danaus plexippus)
Monarcha na odpis. Ikonický motýl kalifornských pláží vymírá, důvodů je několik

Zájemců o lov bylo tolik, že o přidělení povolení rozhodoval los. Jak informovala agentura AP, zápisné bylo deset dolarů (220 korun), zájemců 27 tisíc, vylosovaných nakonec bylo 2380 lovců, kteří museli navíc úřadu doplatit 49 dolarů (1100 Kč) za zastřelení jednoho vlka. Licenci si nakonec koupilo 1547 lovců. Na jednoho vlka k odstřelu tak připadlo 13 lovců. Ze získaných peněz mají být odškodněni farmáři, kterým vlci poškodili stáda.

Kritika ze strany ochránců přírody na sebe nedala dlouho čekat. „Ze strany wisconsinského ministerstva přírodní zdrojů se jedná o bezprecedentní a extrémní odklon od vědeckých postupů při regulaci divoké zvěře. Je to urážka vědy, demokracie i lidského svědomí,“ řekla pro AP Elizabeth Wardová z ekologické organizace Sierra Club. Ta se do poslední chvíle snažila zimní loveckou sezonu anulovat. Kritizovala, že úřad, místo aby prodiskutoval tak citlivé téma s širokou odbornou veřejností, podlehl tlaku úzké skupiny lovců.

Podívejte se na video migrující vlčí smečky:

Hanba a smutek

Lov ve Wisconsinu nakonec trval jen 60 hodin, než byl oficiálně ukončen. Lovci za tu dobu zastřelili 216 vlků, tedy o 97 více, než povolovala jejich kvóta, z 54 procent to byli samci, zbytek feny. Kmenový představitelé Odžibvejů dosud informaci, zda a kolik vlků Indiáni nakonec odlovili, nevydali. AP ale připomíná, že původní obyvatelé ve Wisconsinu považují vlka za svaté zvíře, svoje kvóty nevyužívají a soustředí se na jeho ochranu.

Keporkak
Hlukem jsou znečištěné už také oceány. Tankery přehluší i zpěv velryb

„Pro Wisconsin to byl den hanby a smutku,“ řekla Megan Nicholsonová z ochranářského sdružení Humane Society. „Tento lov jen potvrdil, že vlci šedí - nyní více než kdy jindy - se potřebují vrátit pod federální ochranu, aby se zabránilo dalším podobným krátkozrakým a smrtícím rozhodnutím místních vlád,“ dodala. Navíc se podle ní lov poprvé v historii odehrával v době páření a dá se tedy předpokládat, že řada zastřelených samic již byla březí.

Vlci se nestřílejí jen z Trumpova rozmaru, podobně se s nimi zacházelo i v dobách Baracka Obamy, kdy byli rovněž na pár let ze seznamu chráněných zvířat vyškrtnuti. Vrátili se na něj až po rozhodnutí soudu, na který se obrátili ekologové i v minulosti.

Snadnou kořistí se letos vlci stali i proto, že ve Wisconsinu před lovem napadal čerstvý sníh. Stopování bylo proto mnohem snazší, vlčí trasu pak lovci na čtyřkolkách nebo terénními auty přetnuli, vypustili psy a ti unavenou a vystresovanou smečku nahnali přímo před jejich pušky. Podle ministerstva žilo v této zimě v lesích ve Wisconsinu před honem kolem tisíce vlků.

Bermudský trojúhelník
Na světě je plno tajemných míst, která by podle vědců vůbec neměla existovat

V osmačtyřiceti kontinentálních státech USA – když se vynechá Aljaška - žije podle odhadů US Fish and Wildlife Service celkem asi šest tisíc vlků, nejvíce v oblasti kolem Velkých jezer. Na Aljašce pak dalších sedm až jedenáct tisíc kusů. Jejich počet je zde lovci pravidelně regulován. Ročně je v této nejsevernější oblasti Spojených států odstřeleno kolem 1200 kusů.

Další lovecká sezona je ve Wisconsinu zatím plánována na začátek listopadu. Aktivisté z Humane Society i Sierra Clubu agentuře AP potvrdili, že budou bojovat o to, aby nová administrativa Joea Bidena vrátila vlka šedého na federální seznam chráněných druhů.