Kromě 73 milostí končící prezident také 70 lidem zmírnil jejich tresty. Mezi omilostněnými není Trumpův právník Rudy Giuliani, nikdo z Trumpových dospělých dětí, ani samotný šéf Bílého domu. Trump teoreticky může kohokoli včetně sebe omilostnit až do dnešního poledne východoamerického času (18:00 SEČ), kdy jeho funkční období skončí, podle listu The New York Times (NYT) ale činitelé z jeho okolí uvedli, že nic takového neočekávají.

Milost pro Bannona je jednou z těch, o které se živě spekulovalo, i vzhledem k tomu, že 67letý podnikatel a politický konzultant byl v posledních dnech s prezidentem ve spojení. Trump od voleb omilostnil i několik svých bývalých poradců včetně Rogera Stonea, Paula Manaforta či Michaela Flynna, milost dostal na konci prosince rovněž otec prezidentova zetě Charles Kushner.

1961, John F. Kennedy. Mladý prezident s krásnou mladou ženou a jejich příchod na tradiční prezidentský ples
Bidena čeká složení přísahy. Inaugurace jeho předchůdců přinesly památné momenty

Omilostnění Bannona je obzvlášť pozoruhodné, jelikož byl obžalován, ale soudní proces s ním ještě ani nezačal, píší americká média. Naprostá většina prezidentských milostí a zmírnění trestů se v minulosti týkala lidí, kteří byli obžalováni a odsouzeni.

Podle agentury AP ruší Trumpův zásah trestní stíhání Bannona a vylučuje jakoukoli možnost jeho potrestání. Bannon byl v srpnu obžalován z toho, že společně s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Vyšetřování podle federálních prokurátorů na Manhattanu ukázalo, že statisíce dolarů z vybraných peněz navzdory slibům Bannona a dalších putovaly na jejich osobní výdaje. Někdejší prezidentův stratég, který byl z vazby propuštěn na kauci pěti milionů dolarů, u soudu trval na své nevině.

Důležitý lídr konzervativního hnutí 

Oficiální prohlášení Bílého domu nespecifikuje, proč se Trump rozhodl bývalému poradci milost udělit. Konstatuje, že Bannon čelil obviněním spojeným s podvodem v rámci "politického projektu", a dodává, že někdejší investiční bankéř byl "důležitým lídrem konzervativního hnutí a je proslulý svým politickým umem".

Ronald Reagan a Nancy Reaganová při triumfální inaugurační jízdě v roce 1981
Reagana spojuje s Trumpem mnohé. Jeho inauguraci provázela konspirace

Podle informací NYT přidání Bannona mezi omilostněné bylo jednou z příčin, proč byl seznam zveřejněn až pozdě večer. Trump se údajně ke kroku definitivně rozhodl kolem 21:00 washingtonského času poté, co už byli poradci přesvědčeni, že k němu nedojde. Bannon v posledních týdnech podporoval Trumpovu snahu zabránit potvrzení výsledků prezidentských voleb. Twitter v listopadu natrvalo smazal jeho účet poté, co na sociálních sítích uvedl, že by "nabodl na kopí" hlavy epidemiologa Anthonyho Fauciho a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye.

Agentura AP uvádí, že nový seznam příjemců milostí a dalších exekutivních zásahů byl "hustě zalidněn" více konvenčními kandidáty, na jejichž případy upozorňovali justiční aktivisté. Trump například zmírnil trest muži odsouzenému za držení zbraní a drog na doživotí, který si strávil ve vězení téměř 24 let, ale projevoval příkladné chování. "I přesto však vyčnívala jména prominentních Trumpových spojenců," dodává AP.

Jedním z nich je kalifornský podnikatel Broidy, který byl důležitým článkem financování první Trumpovy prezidentské kampaně. Na podzim se přiznal k účasti na snaze dotlačit Trumpovu administrativu k ukončení vyšetřování v souvislosti s vytunelováním malajského fondu národního majetku.

Omilostnění kongresmani 

Milost dostal také Ken Kurson, kterého AP popisuje jako kamaráda prezidentova zetě Jareda Kushnera. Kurson byl v říjnu obviněn ze stalkingu na internetu během vyhroceného rozvodu. Trump dále omilostnil tři někdejší republikánské kongresmany, kteří byli odsouzeni za úplatkářství a lhaní FBI.

Joe Biden
Šílenec mezi gardisty? FBI zkontroluje všechny, kteří mají chránit Bidena

Jako Trumpova spojence lze označit i rappera Cartera, který prezidenta loni vícekrát podpořil. Pětinásobnému držiteli ceny Grammy hrozilo až deset let vězení za údajné nepovolené ozbrojování. Zrušení trestu se dočkal i Bill Kahan Kapri známý pod rapperským jménem Kodak Black. Mladému interpretovi soud na konci roku 2019 uložil tři roky a deset měsíců za mřížemi za nepravdivé vyjádření při nákupu zbraně.