Útok v parku Forbury Gardens si kromě třech obětí vyžádal i tři vážně zraněné. Na místě byl zatčen 25letý muž pro podezření z vraždy, po nikom jiném policie nepátrala. Britská média s odvoláním na zdroje na ministerstvu vnitra uvedla, že zatčený muž je Libyjec, který byl v minulosti trestán. Byl ve vězení za menší přečin, který nijak nesouvisel s terorismem.

Policie v anglickém Readingu
V anglickém Readingu byli ubodáni tři lidé. Policie zadržela jednoho podezřelého

Podle svědků se útok odehrál kolem 18:00 místního času (20:00 SELČ) v centru Readingu, které se nachází asi 65 kilometrů západně od Londýna. Ve městě bylo v sobotu večer slunečno a oblíbený park byl plný lidí, kteří si sem přišli popovídat s přáteli. Kvůli koronavirovým opatřením jsou v Británii zavřené hospody a podobná zařízení, takže hodně lidí se schází venku, napsala agentura Reuters.

"Nemáme žádné zprávy, které by naznačovaly, že veřejnosti hrozí další nebezpečí. Přesto občany vyzýváme, aby zůstali bdělí a jakoukoli podezřelou věc nahlásili policii," uvedl policejní důstojník Ian Hunter. Ten stejně jako ministr zdravotnictví Matt Hancock informovali, že vyšetřovatelé zatím čin nespojují s terorismem. Policie ale později věc přehodnotila a vyšetřování případu převzalo protiteroristické oddělení.

Portrét George Floyda na pietním obřadu v americkém Raefordu, 6. června 2020
OSN odsoudila smrt George Floyda. Rasismus v USA ale vyšetřovat nebude

Svědek Lawrence Wort zpravodajskému serveru BBC News řekl, že útočník se zničehonic rozběhl ke skupině asi osmi až deseti lidí a začal je bodat nožem do krku a dalších částí těla. Potom se rozběhl i za Wortem, ale tomu se podařilo uprchnout.

Poklidná demonstrace 

K útoku došlo na místě, kde se dříve v sobotu uskutečnila poklidná demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) proti rasismu a policejnímu násilí. Policie nicméně sdělila, že vraždění s demonstrací nesouviselo.

"Objevily se zprávy, že tento incident je spojený s protestem hnutí Black Lives Matter, který se konal v Readingu v sobotu odpoledne. Mohu potvrdit, že incident s demonstrací není spojen. Došlo k němu asi tři hodiny poté, co demonstrace skončila," sdělil Hunter.

Policisté v  New Yorku zatýkají muže během protestů proti policejnímu násilí
Brutalita vůči černochům? S policií se zachází nespravedlivě, prohlásil Trump

Premiér Boris Johnson řekl, že myslí na všechny, kteří byli "děsivým incidentem" v Readingu postiženi. Poděkoval také záchranným složkám na místě. Ministryně vnitra Priti Patelová na twitteru sdělila, že je zprávami o útoku "hluboce znepokojena". "Mé myšlenky jsou se všemi, kterých se incident týká, včetně policie a záchranářů na místě činu," napsala.