K ústavní žalobě se kromě demokratické většiny přihlásilo také šest republikánských kongresmanů. Tím šestým se dnes stal zástupce státu Washington Dan Newhouse.

Současný šéf Bílého domu čelí obvinění z podněcování ke vzpouře v souvislosti s událostmi z minulé středy, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu. Stalo se to při schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Nepokoje si vyžádaly pět lidských životů. Podle demokratů i některých republikánů Trump svou rétorikou přispěl k útoku svých stoupenců na Kapitol.

"Ještě nikdy jsme nebyli svědky větší zrady, které se prezident Spojených států dopustil vůči svému úřadu a přísaze na ústavu," uvedla Liz Cheneyová, která je třetí nejvýše postavenou republikánkou ve Sněmovně reprezentantů a která dnes podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa. Jde o dceru bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho a podle agentury Reuters je považována za vycházející hvězdu Republikánské strany.

Americký víceprezident Mike Pence
Pence odmítl použít 25. dodatek. Trumpa za neschopného výkonu funkce neprohlásí

Žaloba by ještě tento týden mohla být předložena Senátu, nicméně ten se jí zřejmě začne zabývat až po inauguraci Trumpova nástupce v Bílém domě Joea Bidena. Tento demokratický politik se úřadu ujme příští středu.

"I kdyby proces v Senátu začal tento týden a postupoval rychle, konečného verdiktu nebude dosaženo před odchodem prezidenta z úřadu," řekl po hlasování Sněmovny reprezentantů šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. "To není rozhodnutí, které bych dělal já, taková je skutečnost," podotkl.

Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer řekl, že pokud by se horní komora Kongresu vyslovila pro odsouzení Trumpa, bude se hlasovat o zákazu toho, aby se Trump mohl ucházet o prezidentský úřad v budoucnosti.

Hrozba pro USA

Demokratičtí zákonodárci proti Trumpovi ústavní žalobu vznesli už v roce 2019. Tehdy čelil obvinění ze zneužití funkce a maření spravedlnosti v souvislosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k politicky výhodnému kroku pro Trumpa. Senát ovládaný republikány ale prezidenta obvinění zprostil.

Končící americký prezident Donald Trump je jasnou a bezprostřední hrozbou pro Spojené státy a je třeba jej odstranit. Takto se vyjádřila šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na úvod druhé části rozpravy o obžalobě Trumpa z "podněcování ke vzpouře".

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v Bílém domě 27. září 2020
Porušení tradice poprvé za 152 let. Trump se Bidenovy inaugurace nezúčastní

Pelosiová dnes účastníky nepokojů z minulé středy označila za "domácí teroristy". "Víme, že prezident Spojených států nabádal k této vzpouře… Je jasnou a bezprostřední hrozbou pro zemi, kterou všichni milujeme," citovala Pelosiovou americká média. 

Šéfka sněmovny vystoupila na úvod hlavní dvouhodinové rozpravy o vznesení ústavní žaloby, neboli impeachmentu prezidenta. Tomuto bloku předcházela počáteční rozprava a dvojice hlasování o procedurálních záležitostech. 

Sjednocování země

Za republikány vystoupil jeden z nejvěrnějších Trumpových spojenců v Kongresu Jim Jordan. "Měli bychom se soustředit na sjednocování země. Místo toho demokrati podruhé obžalují prezidenta, týden předtím, než opustí úřad," řekl. Podobně jako další odpůrci impeachmentu z řad republikánů se podrobněji nevyjádřil k samotnému obvinění, že Trump burcoval své příznivce k násilnostem.

Poněkud odlišně vyzněl projev republikánského lídra McCarthyho, který podle deníku The New York Times poprvé veřejně přisoudil Trumpovi podíl na událostech minulé středy. "Prezident nese zodpovědnost za středeční útok davu výtržníků na Kongres. Měl okamžitě počínání davu odsoudit, když viděl, co se odehrává," řekl.

Americký prezident Donald Trump hovoří s novináři
Trump varoval před dopady impeachmentu. Vyvolá to ohromný hněv, míní

I McCarthy se ale postavil proti impeachmentu, obžaloba "v takto krátkém časovém rámci" by prý byla chybou. Věc si podle něj žádá podrobnější vyšetřování.

Žaloba by mohla být ještě tento týden předložena Senátu, v tuto chvíli se však zdá, že "soudní proces" v režii menší ze dvou komor Kongresu začne až po inauguraci Trumpova nástupce Joea Bidena, která je na programu příští středu. Napsala to agentura AP po vyjádření kanceláře lídra republikánské senátní většiny Mitche McConnella. Jeho mluvčí naznačil, že McConnell nehodlá v nejbližších dnech mimořádně svolat senátory, kteří by se tak sešli až příští úterý. V takovém případě je podle médií okamžité zahájení procesu nepravděpodobné.

Trump vyzval své stoupence, aby se zdrželi násilí, trestných činů 

Prezident Trump v reakci na zprávy, že jeho stoupenci chystají další demonstrace, vyzval k dodržování zákona a zdržení se násilností. Jeho prohlášení zveřejnil tiskový odbor Bílého domu.

"Ve světle zpráv o dalších demonstracích vyzývám k tomu, aby nedocházelo k ŽÁDNÝM násilnostem, ŽÁDNÉMU porušování zákona a ŽÁDNÝM vandalským činům," uvedl Trump. "To není něco, co bych zastával, není to něco, co Amerika zastává. Vyzývám VŠECHNY Američany, aby pomohli zmírnit napětí a zklidnit atmosféru," uvedl také šéf Bílého domu.