Prohlášení sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong přichází v den, kdy americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin zahajují cestu po Asii, během níž budou s americkými spojenci Japonskem a Jižní Koreou hovořit o KLDR a dalších regionálních záležitostech. Dnes mají na programu jednání v Tokiu a ve středu se setkají s jihokorejskými představiteli v Soulu.

Americký prezident Joe Biden
Bidenova vláda se pokusila navázat kontakt s KLDR. Pchjongjang však nereagoval

"Využíváme této příležitosti, abychom varovali novou americkou administrativu, která se bude snažit šířit v naší zemi smrad," uvedla Kim ve svém poselství citovaném státní zpravodajskou agenturu KCNA. "Pokud chce (americká administrativa) v příštích čtyřech letech spát v klidu, měla by se v první řadě vypouštění tohoto smradu vyvarovat."

Bidenova vláda se podle vysoce postaveného činitele v únoru několika způsoby pokusila se Severní Koreou navázat kontakt, aby "snížila riziko eskalace". Pchjongjang však až dosud na americké snahy nereagoval.

Jarní vojenské cvičení

Jihokorejští a američtí vojáci v minulých dnech zahájili společné jarní cvičení, které se nicméně kvůli riziku koronaviru i snaze udržet při životě dialog mezi Jižní a Severní Koreou omezuje na počítačové simulace. "Manévry a nepřátelství nikdy nemohou jít ruku v ruce s dialogem a spoluprací," prohlásila Kim Jo-čong, která se v poslední době stala hlasitým kritikem Soulu ve zprávách vysílaných severokorejskými médii.

Dodala, že KLDR by mohla uvažovat o odstupu od bilaterální dohody z roku 2018 s Jižní Koreou a o zrušení úřadu, který se staral o výpravy jihokorejských turistů do severokorejských hor. "Budeme sledovat jihokorejské postoje a chování, a pokud začnou být provokativnější, můžeme přijmout mimořádná opatření," uvedla Kim Jo-čong.

Po vyhlášení výsledků voleb propukly v Bělorusku nepokoje. Ty Lukašenkův režim násilně potlačil.
Krutá realita v Bělorusku: lékaři i děti míří za mříže, lidé čelí drsnému mučení

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nyní čelí asi nejtěžšímu období své devítileté vlády, napsala agentura AP. Křehká ekonomika jeho země se ještě více rozkládá v době, kdy si pandemie covidu-19 vynutila uzávěry hranic a jeho schůzky s předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem nevedly ke zrušení ochromujících ekonomických sankcí.

Kim Čong-un se s Trumpem setkal dvakrát: v roce 2018 v Singapuru a rok poté ve Vietnamu. Pchjongjang od té doby uskutečnil řadu zkoušek raket krátkého doletu.