Incident se stal necelých 100 metrů před vchodem do severní části budovy, kde sídlí Senát. Auto podle Pittmanové najelo do kontrolního stanoviště, kudy obvykle do areálu vjíždějí zákonodárci a další zaměstnanci. Podezřelý pak vystoupil z vozidla a vrhnul se na policisty s nožem v ruce a jednoho z nich pobodal. Následně byl postřelen a po převozu do nemocnice zemřel. Kongres dnes nejednal.

Nehoda vlaku na Tchaj-wanu
Na Tchaj-wanu vykolejil v tunelu vlak. Zemřely desítky lidí, další jsou zranění

Policie uzavřela několik přilehlých ulic, před Kapitolem se podle médií pohyboval zvýšený počet příslušníků bezpečnostních složek a mnoho vozů záchranné služby. Policie dočasně uzavřela budovu Kongresu, nikdo se nemohl dostat dovnitř ani ven. Se zásahem na místě pomáhali agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) i příslušníci národní gardy.

"Nezdá se, že by to souviselo s terorismem, ale samozřejmě to budeme dál prověřovat," uvedla Pittmanová s tím, že motiv útoku je zatím nejasný. Podezřelého neidentifikovala, uvedla jen, že nebyl v hledáčku policie.

Zvýšená opatření

Prezident Joe Biden už v době incidentu nebyl v nedalekém Bílém domě, nýbrž na cestě do svého víkendového sídla v Camp Davidu.

V okolí Kapitolu panují zvýšená bezpečnostní opatření od 6. ledna, kdy do něj vtrhli podporovatelé tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa ve snaze přerušit formální potvrzení vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Násilné střety tehdy stály život pět lidí včetně jednoho příslušníka USCP.

QAnon šaman. V USA je rozšířené konspirační hnutí QAnon, jehož nejviditelnějším zástupcem se při lednovém útoku na Kapitol stal rohatý Viking Jake Angeli z Arizony
QAnon. Když věříte, že světu vládnou satanističtí pedofilové

Po necelých dvou měsících se však ochranná opatření začala uvolňovat, demontován byl například plot kolem budovy Kongresu. Bezpečnostní činitelé nicméně varovali, že nadále hrozí zvýšené nebezpečí dalšího útoku, zvláště od takzvaných "vlků samotářů", kteří nejsou členy extremistických organizací a o svých plánech nikoho předem neinformují.