Internetové platformy pak budou muset prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Kritici to považují za „cenzuru“ a zavádění „daně z odkazu“.

Jakkoliv se ještě loni zdálo, že mezi evropskými poslanci je podpora návrhu značná, hlasování dopadlo opatrně. A když parafrázuji citát TGM – těch, kteří se nebáli hlasovat pro to, aby se (na internetu) nekradlo, nebyla zas taková většina. Pro nová pravidla se vyslovilo 348 europoslanců, proti bylo 274 a 36 zákonodárců se zdrželo.

Google. Ilustrační snímek
EU schválila reformu autorských práv na internetu. Kritici se obávají cenzury

A u 21 českých poslanců to bylo ještě smutnější: dva stateční (lidovci Šojdrová a Svoboda), pět se zdrželo a zbytek proti. Málo platné: je dva měsíce do voleb a me-diální kampaň internetových obrů, která zneužívá slova jako „cenzura“ či „konec internetu“, je mocná. Na to musí být odvaha, které se nedostává.

Každý člověk si přitom může zkusit, jak taková moderní zlodějina vypadá. Prostě si na telefon natočte nějaké zajímavé (zábavné) video a pověste ho na internet. Až budou lidé klikat jako o život, stanete se slavnými, akorát že zisky z reklamy okolo bude inkasovat někdo jiný. Včera schválená směrnice určitě není dokonalá, ale odmítá takové jednání internetových obrů vydávat za normální.

Ředitel Unie vydavatelů Václav Mach
Komentář Václava Macha: Cenzura internetu? Ne, jde o zisk gigantů