Právě v ní premiéři a prezidenti na letním summitu oproti návrhu Bruselu nejvíce škrtali, a to na pouhých 1,7 miliardy euro. Poté, co Evropský parlament pohrozil, že s tak seškrtaným rozpočtem na zdravotnictví rozpočet neschválí, byl v konečné verzi výrazně zvýšen. „Parlamentní tlak na to, aby se zrovna v tomto nešetřilo, vedl k tomu, že výdaje byly zvýšeny na 5,1 miliardy euro,“ říká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), členka zdravotního výboru.

Důležité soudy. Místopředsedkyně EK Věra Jourová se zabývá i evropskými fondy. V současnosti se snaží prosadit nevyplácení peněz z fondů EU zemím, kde není nezávislé soudnictví.
Věra Jourová: Unijní dotace jsou složitější, ale čisté

Peníze zdravotnického programu EU4HEALTH mají jít například na zvýšení soběstačnosti EU ve výrobě léčiv, na vývoj nových léků a zlepšení spolupráce ve zdravotnictví mezi členskými státy, která byla dosud minimální. Výrazně se posílí dvě klíčové unijní instituce – Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí a Evropská agentura pro léčivé přípravky. To může například zrychlit schvalování nových léčiv pro občany EU.

Zdravotní program

Výsledek jednání o rozpočtu přivítala i Evropská komise, která škrty v unijním rozpočtu na zdravotnictví navržené státy EU také kritizovala. „Koronavirová pandemie zdůraznila potřebu větší koordinace v EU, odolnějších systémů zdravotní péče a lepší přípravy na budoucí krize,“ říká předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová (na snímku). Leyenová mohla díky zvýšení rozpočtu ohlásit ve středu nový zdravotnický program EU.

Zdroj: Deník

Předseda Evropské rady Charles Michel
Unie se dohodla na sedmiletém rozpočtu. Schválila i krizový fond