Jak informoval server Sky News, 22letá Slovinka Julija Adlešičová se domluvila se svým přítelem, že si kvůli vyplacení pojistky nechá uříznout ruku. Oba si vše naplánovali už v roce 2018. Adlešičová nejdříve podepsala smlouvy s pěti různými pojišťovnami, poté přišla na řadu cirkulárka: doma si uřízla levou ruku nad zápěstím.

Íránská vlajka, Írán - ilustrační foto
V Íránu byl vykonán trest smrti nad Navídem Afkarim. Navzdory protestům

Žena stála o to, aby jí polovina pojistky, přibližně půl milionu eur, byla vyplacena ihned a zbytek v pravidelných měsíčních splátkách. Celý podvod byl ovšem záhy odhalen a z peněz nebylo nic, informuje Sky News. Soud naopak ženu poslal za podvod na dva roky do vězení, její přítel dostal ještě o rok víc. Jeho otec, který o podvodu rovněž věděl, odešel od soudu s podmíněným trestem na jeden rok.

Zničené mládí

Adlešičová od začátku svou vinu popírá. „Nikdo nechce být zmrzačený. Mám zničené mládí, přišla jsem o ruku ve dvaceti letech. Jen já vím, jak se to stalo,“ řekla před soudem. Celý incident přitom popsala tak, že se zranila při řezání větví. Oddělené zápěstí však do nemocnice, kam se svým přítelem zamířila na ošetření, nepřinesla.

Julija Adlešičová u soudu:

Zdroj: Youtube

Podle žalobců chtěla mít jistotu, že zůstane bez ruky. Plán jí však nevyšel, přivolaná policie zápěstí velmi rychle našla a lékaři ho podvodnici přišili zpět, informuje server ABC News. Proti její verzi navíc hovoří i fakt, že její partner několik dní před činem hledal na internetu informace, jak fungují protézy. Žalobci to označili za další důkaz, že šlo o úmysl.

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj
Navalnyj byl otráven novým typem novičoku, tvrdí německý tisk

Soud v malé zemi pod Alpami přilákal velkou pozornost veřejnosti a médií. "Věříme, že tresty jsou spravedlivé a přiměřené a budou sloužit svému účelu," poznamenala soudkyně Marjeta Dvorniková.