Krveprolití začalo kolem 17:00 (22:00 SEČ) v masážním salonu ve městě Acworth v okrese Cherokee asi 50 kilometrů severozápadně od Atlanty, kde bylo postřeleno pět lidí. Dva zemřeli na místě, další tři převezli záchranáři do nemocnice, dva z nich však později svým zraněním podlehli. Oběťmi byly dvě ženy s asijskými kořeny a muž a žena bílé pleti.

Po vyhlášení výsledků voleb propukly v Bělorusku nepokoje. Ty Lukašenkův režim násilně potlačil.
Krutá realita v Bělorusku: lékaři i děti míří za mříže, lidé čelí drsnému mučení

Asi o 50 minut později přijela policie do salonu krásy na severovýchodě Atlanty, odkud bylo hlášeno vloupání. Strážníci na místě našli tři zastřelené ženy, řekl šéf místního policejního sboru Rodney Bryant. Při obhledávání místa činu přišly zprávy o střelbě v dalším masážním salonu, který leží naproti přes ulici. Tam našli policisté jednu mrtvou ženu.

Podle agentury Reuters bylo celkem mezi mrtvými šest žen asijského původu. Ministerstvo zahraničí Jižní Koreje dnes vydalo prohlášení, podle kterého policie potvrdila, že čtyři z obětí jsou ženy s korejskými předky. Korejská diplomacie se nyní snaží zjistit jejich státní příslušnost.

Vlna útoků proti Asiatům

Agentura AP poznamenala, že Spojenými státy v poslední době zmítá vlna útoků proti Američanům asijského původu, která souvisí s epidemií covidu-19 v zemi. Řada odborníků přičítá rostoucí agresivitu vůči příslušníkům této menšiny rétorice některých politiků včetně exprezidenta Donalda Trumpa, kteří například opakovaně nazývají koronavirus "čínským virem". První nakažení se objevili na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan.

K vlně "krutých zločinů z nenávisti" proti Američanům asijského původu se minulý týden vyjádřil i prezident Joe Biden v projevu o boji proti covidu-19. "Je to špatné, je to neamerické a musí to přestat," uvedl.

Severokorejský vůdce Kim Čon-un a jeho sestra Kim Jo-čong
Kimova sestra kritizovala USA: Jestli chcete klidně spát, nevypouštějte smrad

O možném motivu úterních útoků úřady v Georgii ihned nehovořily. Vyšetřovatelé z jejich spáchání podezírají 21letého Roberta Aarona Longa z okresu Cherokee, kterého strážci zákona po intenzivní pátrací akci zadrželi asi 240 kilometrů jižně od Atlanty.

Bezpečnostní kamery mladého muže bílé pleti zachytily, jak přijíždí k salonu v Acworthu jen několik minut před střelbou. Policie následně uvedla, že se objevil i na záznamech pořízených krátce před útoky v salonech v Atlantě. Mluvčí atlantské policie proto prohlásil, že je vzhledem k prvním důkazům "extrémně pravděpodobné, že je náš podezřelý ten samý, jako ten v okrese Cherokee, který je ve vazbě".

Hledání souvislosti mezi útoky 

Policejní sbory z obou míst činu se nyní snaží souvislost útoků potvrdit, na operaci se podílí také Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Policie města Atlanta preventivně vyslala strážníky do všech podniků podobných těm, které byly napadeny, a v celé metropolitní oblasti posílila hlídky. Podle Reuters nařídila zvýšenou přítomnost v asijských čtvrtích i policie v New Yorku.

"Celá naše rodina se modlí za oběti těchto strašných násilných činů," reagoval na úterní krveprolití republikánský guvernér Georgie Brian Kemp.