Po chaosu, evakuaci zákonodárců a následných hlasováních o dvou stížnostech se nad ránem washingtonského času zdály být pokusy o zablokování "certifikace" vítězství Joea Bidena definitivně u konce. "Hlasováním v brzkých ranních hodinách Kongres v zásadě ukončil snahu republikánů zvrátit volby," napsal list The New York Times. Krátce nato Biden překročil hranici 270 potvrzených volitelských hlasů, což umožnilo, aby byl oficiálně vyhlášen novým prezidentem.

Trump potvrdil, že funkci opustí

Rozhodnutí respektuje i Trump. V den Bidenovy inaugurace dojde ke spořádanému přechodu, slíbil skrze mluvčího současný americký prezident. Poprvé tak veřejně uznal, že 20. ledna opustí svou funkci.

Biden při prosincovém hlasování volitelů získal v souladu s výsledky lidového hlasování 306 hlasů, zatímco republikánský Trump 232. Snahy republikánů o změnu tohoto výsledku tak ztroskotaly.

Ochranka Kapitolu míří zbraněmi na zabarikádované dveře u jednacího sálu, kam chtějí vtrhnout demonstranti.
Střelili ji do krku, krvácela z úst i nosu. Svědek popsal smrt ženy v Kapitolu

Námitku ohledně Arizony Senát odmítl poměrem 93 hlasů ku šesti. Část republikánských senátorů, kteří plánovali stížnost podpořit, změnila názor poté, co Kapitol obsadili Trumpovi příznivci, píše AP. Ve druhé komoře námitku na arizonský výsledek odmítlo 303 členů, pro jich bylo 121.

Jasnou většinou odmítl Senát po rychlém projednání i stížnost na výsledek v Pensylvánii, kterou podpořilo sedm republikánských členů Kongresu. Jejich stranický kolega Mike Lee se proti iniciativě naopak jasně vymezil, když svůj záporný hlas oznámil slovy "ani omylem", napsal list The New York Times.

Ochranka míří na zabarikádované dveře jednacího sálu v Kapitolu, kam se snaží dostat demonstranti.
OBRAZEM: Agrese, zbraně, vyděšení politici. Děsivé záběry z Kapitolu šokují svět

Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell následně prohlásil, že již nečeká projednávání žádné další námitky proti započítání volitelských hlasů. Po hlasování ve Sněmovně reprezentantů o Pensylvánii by tak mohl proces uzavření prezidentské volby skončit poměrně rychle, odhaduje AP.

Vše o vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu čtěte ZDE

Společným zasedáním dvou komor Kongresu končí zákonem daný proces formalizace výsledku voleb, které vyhrál kandidát Demokratické strany Joe Biden. Republikáni ve středu odpoledne hned zkraje jednání podle očekávání napadli výsledek z Arizony a obě komory pak začaly o bodu samostatně debatovat. Rozpravy ale přerušil vpád Trumpových stoupenců, které předtím prezident v projevu vyzval, aby se vydali k budově Kongresu.

Snaha o narušení demokracie 

Stížnosti republikánských zákonodárců na výsledky voleb vycházely z nepodložených tvrzení o manipulaci s výsledky a neměly žádnou šanci na úspěch. Pro odmítnutí volitelských hlasů z daného státu by musely námitku podpořit obě komory Kongresu, což bylo vzhledem k demokratické většině ve sněmovně vyloučené.

Ochranka míří na zabarikádované dveře jednacího sálu v Kapitolu, kam se snaží dostat demonstranti.
OBRAZEM: Agrese, zbraně, vyděšení politici. Děsivé záběry z Kapitolu šokují svět

Někteří republikánští poslanci před propuknutím nepokojů naznačili, že hodlají podobné stížnosti jako v případě Arizony a Pensylvánie vznést i u několika dalších států. Několik z nich však ve světle násilí na půdě Kongresu změnilo názor, včetně senátorky Kelly Loefflerové, která v úterý v Georgii neobhájila svůj mandát ve volebním souboji s kandidátem demokratů.

"To, co se v těchto komorách stalo, je neomluvitelné," uvedla Loefflerová, která chystala námitku na výsledek prezidentských voleb ve svém domovském státě Georgia. Stížnosti nepřednesou ani senátoři za Montanu a Indianu.

Nejhorší den americké demokracie

"Snažili se narušit naší demokracii. Nepodařilo se jim to," uvedl na začátek obnoveného setkání a před hlasováním šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell. Zdůraznil, že započaté jednání nyní Senát dokoná. "Potvrdíme vítěze loňských prezidentských voleb," oznámil. Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer následně nazval Trumpa demagogem a ty, kteří pronikli do budovy, "domácími teroristy".

Poté, co demonstranti vnikli na půdu Kongresu, policie použila uvnitř budovy slzný plyn, demonstranti přesto pronikli do jednacích sálů obou komor a jeden z nich byl vyfotografován v kanceláři předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiové. Zazněla i střelba, několik osob bylo zraněno, čtyři lidé zemřeli a policie přes 50 osob zadržela.

Porušení zákazu vycházení

Podle šéfa washingtonské policie Roberta Conteeho bylo v souvislosti s obsazením Kapitolu zatčeno 52 lidí. Bezmála 50 lidí policie zadržela kvůli porušení zákazu vycházení, který od půlnoci SEČ zavedla starostka metropole Muriel Bowserová; 26 z nich bylo zadrženo v areálu Kapitolu. Další lidé byli zadrženi kvůli držení střelných zbraní bez potřebných povolení, píše agentura Reuters.

List The Washington Post dříve informoval, že na sociálních sítích koluje video, na němž je vidět žena s protrumpovským transparentem v davu protestujících v Kapitolu. V jednu chvíli se ozve výstřel a žena se svalí k zemi. Postřelenou následně reportéři viděli, když ji lékaři nakládali do sanitky se zakrvácenou horní polovinou těla. Mělo jít o zranění hrudníku.

Premiér Andrej Babiš
Násilí v Kapitolu je bezprecedentní útok na demokracii, reagoval Babiš

Podle listu se střetli Trumpovi příznivci s dalšími protestujícími také na jiných místech hlavního města USA, například severně od Bílého domu. Někteří demonstranti používali slzný plyn či tasery, situaci nakonec uklidnila policie.

Starostka Washingtonu později prodloužila stav nouze v metropoli na následující dva týdny - tedy až do doby, kdy se má prezidentského úřadu ujmout nový prezident Biden. "Prezident Trump i nadále rozdmýchává zuřivost a násilí," zdůvodnila rozhodnutí Bowserová.

Stav nouze vyhlásila i sousední Virginie a tamní guvernér rovněž zavedl zákaz vycházení ve městěch Alexandria a Arlington, jež leží vedle Washingtonu.

Trumpův zablokovaný twitter 

Obsazení Kapitolu a nepokoje na půdě nejvyšších amerických institucí odsoudil šéf americké diplomacie Mike Pompeo, který ho označil za nepřijatelné. "Procestoval jsem hodně zemí a vždy jsem podporoval právo všech lidských bytostí na poklidnou demonstraci za jejich přesvědčení a zájmy. Ale násilí … se nemůže tolerovat doma ani v zahraničí," napsal ministr zahraničí.

Střet policie s příznivci Donalda Trumpa před Kapitolem.
Šokující a ostudné. Světoví lídři odsoudili události ve Washingtonu

Trump ve svých vyjádřeních jednání svých přívrženců dosud neodsoudil. "Tyhle věci se stávají, když vezmete posvátné drtivé volební vítězství (…) skvělým patriotům, se kterými se tak špatně a nespravedlivě zacházelo po tak dlouhou dobu. Běžte domů s láskou a v míru. Pamatujte si tento den navždy!" napsal prezident na twitteru. Sociální síť však jeho příspěvek skryla a následně jeho účet na 12 hodin zablokovala. Jeho účet zablokovaly i Instagram a Facebook.