Co lidi vede k podobným násilným davovým scénám?
Dav tvoří skupina lidí, kteří jsou frustrováni z nenaplnění nějakých potřeb. Ten, kdo ho nějak řídí, pracuje s třaskavinou.

Stačí strašně málo, aby se objevil demagogický, hysterický jedinec, který mu dá domnělý směr vybití jeho frustrace, a dav se pohne. A je v podstatě hloupý, i kdyby v něm snad byli samí univerzitní profesoři.

Americký prezident Donald Trump při svém projevu ve Washingtonu 6. ledna 2020
Trump se zpožděním odsoudil násilí v Kapitolu. Pátou obětí je policista

Vše o vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu čtěte ZDE.

Jaký musí být člověk, který jej vede?
Nemusí mít žádné mimořádné vlastnosti. Důležité je, jak je schopen vycítit náladu davu a podle ní jím manipulovat buď ku prospěchu věci, nebo k destruktivním činům.

A pokud bude mít dostatečně frustrované lidi, tak se k nim nechá vyprovokovat v podstatě každý. Nikdo z nás nemůže za sebe dát ruku do ohně, že by se v davu tak či onak nezachoval. Proto je třeba zvažovat, zda se do jakéhokoli davu necháme vmanévrovat, nebo se od takových akcí raději budeme držet stranou.

Kongresmani se schovávali v jednacím sále za zábradlí.
Strach a barikády. Připravovali jsme se na boj, vracejí se k útoku kongresmani

Kdo je viníkem takového násilí?
Odpovědnost za chování toho davu není ani tak v lidech, kteří na místě byli, jako v prezidentu Donaldu Trumpovi, který svým narcistním chováním takovou zlostnou iracionální reakci a nesmiřitelnost mezi lidmi generuje.