Dvojí přerušení podnikání kvůli pandemii koronaviru poslalo loni české hotely i celý turistický ruch téměř na dno. Důvodem jsou opatření, která je dvakrát během jednoho roku donutila zavřít. Pocítil to například Josef Rozinek z krušnohorské Horské chaty Lada. „Za zimu máme stoprocentní propad tržeb, nemáme žádné. Náklady, elektřinu, topení, aby to tu nepromrzlo, ale platit musíme,“ popsal Deníku koncem ledna svou situaci.

Chata Emil Zátopek
Horské boudy v Česku: Špindlerova zažila válečné zajatce, Švýcárna byla salaší

A není v ní sám. Podle dat, která ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), hotely, penziony či kempy loni zaznamenaly 10,8 milionu hostů, což je oproti roku 2019 více než padesátiprocentní pokles.

Blažený leden

„Rok 2020 přitom zpočátku navazoval na úspěchy roku předchozího,“ řekl statistik Pavel Vančura. V lednu a únoru tak ubytovací zařízení zaznamenávala několikaprocentní nárůst. V březnu ale přišel zlom. V Česku se objevil první případ koronaviru a vláda zavřela hotely i hranice.

A i když je za pár měsíců otevřela, příliš se zachránit nedalo. Turistický ruch téměř ustal. Hotely tak sahaly k různým nabídkám, aby nalákaly alespoň domácí klientelu. Ty nejdražší, pětihvězdičkové, často nabízely zlevněné ubytování. A nutno přiznat, že se Češi snažili, byť i u domácích turistů došlo k celoročnímu poklesu. Letní sezonu ovšem zachránili. „Ubytování domácích hostů vzrostlo v červenci a srpnu meziročně o více než dvacet procent,“ dodal Vančura s tím, že dorovnat výpadek, který vznikl kvůli 128 dnům, kdy bylo v loňském roce omezeno poskytování ubytovacích služeb, ovšem léto nemohlo.

Ze zahraničních turistů pak loni z Česka téměř vymizeli jinak výrazní Asiaté či Američané. Pokles u nich činil více než devadesát procent. Největší část zahraniční klientely tak tvořili Němci, byť i jich bylo o dvě třetiny méně než rok předtím.

Dopad na ekonomiku

„Služby odnesly pandemii ze všech odvětví nejvíce a jak je vidět, hned tak se z ní nevzpamatují,“ zmínil analytik ČSOB Petr Dufek. Zvlášť, když ekonomika jede v omezeném režimu už druhý měsíc v roce a naděje na zlepšení pandemické situace jsou podle něj z krátkodobého hlediska mizivé.

Ramzová v sobotu 30. ledna 2021
Dopad zpřísněných opatření: Hotely zejí prázdnotou, na chalupách je živo

Podle Martina Slaného z investiční skupiny DRFG není u nás dopad omezeného turistického ruchu na ekonomiku tak velký jako jinde. Odhadl ho i s navázanými obory na zhruba šest procent. „Nicméně turismus je u nás vysoce koncentrovaný do určitých regionů a na místní trh tak má mnohde významný efekt,“ řekl. Oživení turistického ruchu bude podle něj letos pozvolné.

Podle Zdeňka Lejska z ČSÚ byl dopad na cestovní ruch a hotely celosvětový. „Propad mezinárodních příjmů z cestovního ruchu může dosáhnout až 1,3 bilionu dolarů,“ uvedl s tím, že se obor vrátil zpátky zhruba o třicet let.