Podobná bitka se odehrála už v roce 2006 v Broumově a následovala celá řada dalších. Letošní případ byl ale o to více šokující, že aktéry rvačky nebyli jako obvykle chlapci, ale dívky. Jeden ze žáků košické základní školy pro server Plus Jeden Deň potvrdil, že nešlo o první bitku.

„Jde o přesný systém, něco jako kohoutí zápasy. Takzvaní agenti hledají přes spojky rozhádané osoby, které jsou ochotné řešit neshody před diváky a nechají se při tom natáčet. Samozřejmě to není zadarmo. Vybírá se vstupné, ze kterého dostane jistou částku iniciátor bitky, tedy ten, kdo ji začne, nikoli vybraná oběť. Zbytek bere agent, který vyplácí ostatní z řetězu," tvrdil školák.

Ilustrační foto
Děti ze základních škol se bijí v domluvených rvačkách. Agresi řeší strážníci

Podle něj je nic netušící oběť napadení vylákána pod nějakou záminkou na místo, kde už čekají diváci a nažhavená soupeřka, která dívku bez varování napadne.

Podle stejného zdroje je prý pro diváka atraktivnější, když se válejí po zemi a kopou do sebe dívky. Dodal také, že takové veřejné bitky jsou jen předkolem na připravované zápasy. Žáci, kteří rvačky organizují, vybírají nejen provokatérky rvačky a  oběti, ale i diváky, aby eliminovali riziko, že jejich byznys bude prozrazen.

Děti přestupují zákon vědomě

Několik věcí mají rvačky školáků společných. Především se o nich začalo mluvit díky tomu, že je někdo natočil na mobil a umístil na internet. Další shoda je mnohem smutnější — vedení dotčených škol většinou nemůže žáky postihovat, protože se perou mimo vyučování a většinou i mimo školní budovu.

Více si můžete přečíst v sobotní příloze Deníku – v magazínu Víkend. 

Ilustrační foto.
Rvačka žáků ve Veselí? Závěry vyšetřování české školní inspekce platí
Ilustrační foto
Asistentky prevence přerušily rvačku školáků v Litvínově