"Očkování proti onemocnění covid-19 v těhotenství je možné a mělo by být nabízeno těhotným ženám podobně jako ostatní dospělé populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika," píše se ve stanovisko, na kterém spolupracovala i Česká gynekologická a porodnická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

V dotazníku, který lidé před očkováním vyplňují, je také otázka na těhotenství nebo kojení. Zároveň se v něm píše, že kladná odpověď na kteroukoliv z otázek automaticky neznamená, že člověk nemůže být očkovaný.

Vakcinologové ve stanovisku upozorňují, že těhotné nejsou proti ženám ve stejném věku nákazou více ohroženy, mohou mít ale horší průběh nemoci. "Vyšší riziko závažného průběhu mají onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství," sdělili.

Očkování proti koronaviru
Ve středu přibylo 348 případů koronaviru. Počet očkovaných překonal rekord

Více jim také hrozí předčasný porod. "Proto by očkování v těhotenství nemělo být odkládáno," uvádí dále stanovisko. Dalšími rizikovými faktory jsou věk nad 35 let, těhotenská cukrovka, vysoký tlak nebo jiná chronická onemocnění.

Plánovat očkování je podle stanoviska vhodné po dokončeném dvanáctém týdnu těhotenství. Při zjištění těhotenství po první dávce odborníci doporučují druhou odložit až po dvanáctém týdnu. Těhotenství po očkování ale není nutné odkládat. "Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je také možné bezprostředně po porodu," dodali.

Zatím lékaři očkování těhotných a kojících žen nedoporučovali zejména proto, že neexistuje dostatek dat. V některých zemích, například Německu, je těhotenství důvod k přednostní vakcinaci. V Británii těhotným úřady doporučují, aby volili spíš vakcínu Pfizer/BioNTech nebo Moderna. V USA je už dostalo více než 90 tisíc těhotných.