Ke čtvrtku bylo v Česku podáno přes 154 567 vykázaných očkování, tedy kolem 1,5 procenta populace. Podle Blatného se tak Česko nachází k evropském průměru a není tak pozadu.

„A k dnešnímu dni je 173 019 registrací, což je více než třetina všech osob v tom prioritním věku nad 80 let, má již proběhlou registraci a velká část z nich má i termín, což je dobře" řekl na tiskové konferenci Blatný.

Testování pedagogů v Třeboni
Ve středu přibylo 8162 nakažených. Rizikové skóre zůstává na 73 bodech

Představil také novinky v rezervačním systému. Registrace se nyní potvrdí jen ukončovací stránkou, následuje zvací sms s pin podle dostupností termínů a prioritizace na vybraném místě. 

Po registraci nejde změnit místo očování

„Původně obdržel člověk SMS ihned po registraci, tzv. PIN 2, a pokračoval k rezervaci. Ten, kdo se registroval dříve, měl větší šanci na rezervaci. Tento krok byl pro občany nepříjemný. Dochází tedy ke změně,“ řekl Blatný. Zasílání SMS se změní od 22. ledna. Změny se týkají jak nově registrovaných, tak i těch, kteří se teprve registrují.

Premiér Andrej Babiš
Rozvolňovat nechceme, řekl Babiš. Uvažuje o povinných respirátorech v obchodech

Systém neumožňuje změny očkovacího místa, pokud jste se už někam zaregistrovali. „V případě, že by někdo chtěl se zaregistrovat někam úplně jinam, než se zaregistroval předtím, bude muset projít celým systémem znovu," vysvětlil ministr. „Určitě to nedoporučuju, protože je nutné plánovat vakcíny na ta jednotlivá místa, takže se může stát, že pokud změníte prioritu a pojedete někam úplně jinam, tak tam pro vás ta vakcína nebude," dodal.

Rezervační systém na očkování pro zdravotníky by měl být spuštěn 26. ledna. 

Snížení dodávek od Pfizeru

Blatný rovněž informoval o tom, že se sníží dodávky vakcín of firmy Pfizer. „Je to komplikace. Evropská unie již jedná o nápravě,“ řekl ministr. 

„Upozorňuji na to zcela otevřeně. Došlo k redukci zhruba o 15 procent a další dva týdny o 30 procent, tak musíme počítat s tím, že dojde k omezování otevírání očkovacích termínů. Očkování se kvůli této opožděné dodávce zpomalí příští tři týdny," upozornil Blatný.

Prvotní problémy, jak například nedostatečné odezvy systému či nedoručený PIN, které provázely první registrační den, byly podle Blatého již vyřešeny.

Přednostní očkování ve VZP: Blatný očekává, že z toho ředitel vyvodí důsledky

Ministr rovněž dnes očekává reakci ředitele VZP Zdeňka Kabátka na informaci o jeho přednostním očkování proti covidu-19, kterou přinesl server iROZHLAS.cz. Očekává ale, že odpovědnost vyvodí. Kvůli přednostnímu očkování už museli skončit ve funkci například ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský, který očkování lidí mimo zaměstnance a prioritní skupiny umožnil, nebo náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Kabátek ČTK napsal, že vše vysvětlí v pondělí členům správní rady VZP a počká, jak rada rozhodne.

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Kvůli protekci u očkování skončil šéf zdravotního úřadu. Blatný: Budu to šetřit

"Nejsem ten, kdo stanovuje nebo mění ředitele VZP, to je na její správní radě. Nicméně očekávám, že pan ředitel z toho vyvodí důsledek sám pro sebe," řekl ministr. Uvedl, že s Kabátkem o této věci hovořil a očekává, že se k tomu dnes vyjádří. "Každý slušný člověk na to musí reakci přinést a já ji od něj očekávám během dneška," dodal. Podle něho je ale nutné zachovat fungování největší zdravotní pojišťovny jako důležité instituce.

"Již jsem informoval správní radu, že podám komplexní info na jejím pondělním jednání a vyčkám jejího postoje," napsal ČTK Kabátek. "Nechal jsem se očkovat, protože ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí. V současném kontextu je ale asi bezpředmětné, abych něco takového říkal," řekl Kabátek serveru.

Novinky v systému PES

Ministr Blatný rovněž navrhne, aby aktualizovaná opatření v protiepidemickém systému PES platila od 1. února. Novou tabulku plánuje předložit vládě v pátek. Už dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace.

V nejmírnějších stupních PSA by například už nebyl povinný nouzový stav. Nebyly by tak závislé na rozhodování poslanců, kteří musejí nouzový stav pravidelně prodlužovat.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
Systém PES se výrazně změní. Přinese několik zásadních novinek. Podívejte se

Ve středu přibylo v Česku 8162 nakažených koronavirem, téměř o 3000 méně než před týdnem. Pozitivních bylo bezmála 30 procent testovaných.  Index protiepidemického rizika PES zůstal ve čtvrtek na 73 bodech, je tedy ve čtvrtém stupni. Opět mírně vzrostlo reprodukční číslo, to je nyní na hodnotě 0,83. Ve středu bylo o setinu nižší.

Další tři ukazatele klesly. Počet nových případů za poslední dva týdny na 100 tisíc obyvatek činí 1144,78. Počet nových případů 65+ ve dvoutýdenním sledovacím období na 100 tisíc obyvatel činí 1082,5. Podíl zachycených pacientů při hospitalizaci za posledních 14 dnů činí 47,33 procenta.