Počty odhalených nákaz klesly v mezitýdenním srovnání třikrát za sebou. Pondělní nárůst byl pak jen nepatrný, o méně než 100 případů. Laboratoře tento týden odhalily zatím 118 965 případů koronaviru. Minulý týden jich za první čtyři dny bylo o téměř 50.000 více.

Podstatně ale klesá i zájem o testování. Ve čtvrtek bylo testů 103 tisíc, před týdnem téměř 169 tisíc. Pozitivita výrazně neklesá. U nejčastějších preventivních testů se proti minulému týdnu snížila o necelý procentní bod na 14,55 procenta. Podobné to bylo i u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým.

Předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil (ODS), vpravo, na schůzi Senátu k vládní novele pandemického zákona, 10. února 2022 v Praze.
Senát zamítl novelu pandemického zákona. Předlohu musí znovu projednat Sněmovna

Pozitivních 19,53 procenta vzorků, o procentní bod méně než před týdnem. V případě diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, pozitivita dokonce vzrostla na více než 43 procenta.

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Je výrazně nakažlivější než předchozí typy koronaviru, průběh covidu-19 je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný. Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje zejména nenaočkované z nich. Před týdnem bylo hospitalizovaných zhruba o 500 méně, těžkých případů pak přibylo asi 40.

Povinné roušky a respirátory by měly z opatření přetrvat.
Z opatření zbydou jen roušky. Moc rychlé, mrtvých přibyde, míní část odborníků

Vyšší jsou rovněž počty zemřelých. V lednu umíralo s covidem v průměru 33 lidí denně, tento týden bylo obětí pokaždé více než 40. Výjimkou je zatím čtvrtek, kdy ministerstvo eviduje 25 obětí. Údaje z posledních dní ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Pondělních 57 úmrtí je nejvíce za jeden den od prvního lednového týdne.

Incidenční číslo klesá 

Incidenční číslo ale rychle klesá, před týdnem bylo vyšší než 2400. Snížilo se ve všech krajích, nikde už není přes 2000. Nejvyšší je v Jihomoravském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 1958 nakažených. Naopak v Karlovarském kraji je incidence 1299, což je nejméně v Česku.

Nízký je nyní zájem o očkování. Ve čtvrtek ho podstoupilo 15 424 lidí, letos nejméně ve všední den. Třetí posilující dávku dostalo 11 737 lidí, naopak poprvé se nechalo naočkovat pouze 736 zájemců. Dokončené očkování má v Česku 6,82 milionu lidí, posilující dávku dostalo téměř 3,9 milionu zájemců.

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
Nařízení karantény či izolace přes SMS? Právníci vidí řadu problémů

Lidé v ČR se od čtvrtka nemusejí při využívání služeb a vstupu na hromadné akce prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Podle některých lékařů a epidemiologů je ale rozvolnění předčasné. Certifikáty jsou navíc dál potřebné pro cestování do zahraničí. Další zmírnění restrikcí má následovat od 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.

Dosud se v Česku potvrdilo 3,36 milionu nákaz, vyléčily se skoro tři miliony lidí, 37 712 jich zemřelo.