Kromě nových případů nákazy ubylo v pondělí oproti předchozímu týdnu výrazně i testovaných. Předchozí pondělí bylo provedeno téměř 227 tisíc antigenních testů a přes 31 tisíc PCR testů, zatímco toto pondělí asi 149 tisíc antigenních a 28 tisíc PCR testů. Přesto například u nejpočetnější kategorie prováděných testů - preventivních a plošných - v pondělí klesl podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů z 0,03 procenta za předchozí pondělí na 0,02 procenta.

Snížil se i podíl pozitivních u tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, a to z 0,43 na 0,28 procenta. Naopak mírně stoupl podíl potvrzených případů na počtu testů u diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, z 0,74 na 0,82 procenta.

Zlín ožil, do ulic se vrací další zákazníci. Otevřely se obchody.
Nová rozvolnění: více lidí v obchodech i bazénech, zrušení evidence zákazníků

Zpomalování epidemie naznačuje pokles tzv. reprodukčního čísla udávajícího, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty 0,70 se dnes mírně snížilo na 0,68.

Incidenční číslo se snížilo, nebo stagnovalo téměř ve všech regionech Česka. Pouze v Libereckém a Královéhradeckém kraji mírně stouplo. Přesto je v Královéhradeckém a Karlovarském kraji nadále incidenční číslo nejnižší z celé země. V obou regionech činí shodně čtyři případy za týden na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší je stále v Jihočeském kraji s 25 případy.

Stoupl naopak mírně počet hospitalizovaných z nedělních 147, což bylo nejméně od konce loňského srpna, na 161. Ve vážném stavu je 24 pacientů.

Klesá i počet úmrtí 

Od loňského 1. března, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy koronavirem, ministerstvo zaznamenalo zhruba 1,67 milionu případů covidu-19. Za celou dobu epidemie zemřelo 30 229 lidí s covidem-19. Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17 tisíc.

I denní počty úmrtí se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek. Za pondělí dokonce ministerstvo uvádí, že nezemřel žádný člověk s covidem-19, což by bylo poprvé od začátku loňského září. Statistiky úmrtí ale ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Přírůstek/úbytek počtu obyvatel ČR.
V Česku klesl počet obyvatel. Za první čtvrtletí zemřelo nejvíce lidí v historii

Se zpomalováním šíření covidu-19 a narůstajícím počtem očkovaných vláda postupně uvolňuje protiepidemická opatření. Ode dneška už například mohli odložit roušky či respirátory při vyučování i žáci a učitelé ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji. V ostatních krajích bylo nošení roušek ve třídách zrušeno už minulý týden.

Další uvolnění vláda naplánovala od 1. července. Zvýší se třeba maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5000 venku, částečně budou nově i místa na stání. Uvnitř budou moci být akce až pro 2000 návštěvníků.