Počet nových potvrzených případů nákazy za jeden den od pondělí klesá. Ve středu přibylo 99 nakažených, v úterý 133 a v pondělí 154. Podle statistiky se tak dál potvrzuje, že Velikonoce se na výskytu covid-19 negativně neprojevily. Na možné projevy svátků v počtu případů nákazy epidemiologové čekali, protože během Velikonoc lidé polevili v dodržování omezení zavedených vládou, jako je nošení roušek.

Vláda na základě epidemiologického vývoje ve čtvrtek uspíšila svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Místo 8. června by nově měl skončit 25. května. Dneškem také končí zákaz volného pohybu osob, který v Česku kvůli epidemii nového koronaviru platil od 16. března.

Testování na protilátky nového typu koronaviru začalo 23. dubna 2020 v Praze.
První den testování v Praze? Mělo to své mouchy, přiznala vojenská policie

Lidé se zároveň mohou ode dneška pohybovat ve volném prostoru ve skupinách až deseti osob, a ne maximálně ve dvou, jako dosud. Možné je také cestovat do zahraničí, včetně dovolených. Při návratu do Česka se ale lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset podstoupit dvoutýdenní karanténu.

Rekordní středa 

Aktuálně nemocných je v zemi 4825 lidí. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 bylo ve středu 401, z toho 76 pacientů bylo v nemocnici v těžkém stavu nebo vyžadovalo intenzivní péči. Jako vyléčení nebo do domácí karantény dosud odešlo z nemocnic 517 lidí. Celkově bylo ke čtvrtečnímu ránu provedeno 195 725 testů včetně opakovaných u stejného člověka, přičemž ve středu 8807, dosud nejvíc za jeden den.

Remdesivir dostal první pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podává se nitrožilně.
Lék remdesivir proti koronaviru v prvním testu propadl, píše Financial Times

Mezi kraji je nemoc nejvíce rozšířená v Praze. V hlavním městě ministerstvo eviduje 1666 nemocných, což je víc než 122 na sto tisíc obyvatel. Téměř 106 případů na sto tisíc obyvatel je v Olomouckém kraji. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji na sto tisíc obyvatel připadá 26 případů.

V Praze s nemocí covid-19 také zemřelo nejvíc lidí, úmrtí je zde 78. V Moravskoslezském kraji je 23, ve Středočeském 20 zemřelých. Ve Zlínském kraji zemřel jediný člověk, což je ve srovnání krajů nejméně.

Onemocnění covid-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. První úmrtí s nemocí je z 22. března. Ve čtvrtek začalo testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru, výsledky by měly naznačit, jak by se nemoc covid-19 mohla v zemi dál šířit.

V nouzovém stavu musí mít každý člověk povinně roušku. A to nejen v obchodě, ale i běžně na veřehjnosti.
Jak dlouho jsou zavřené podniky: Kdo je rekordman, kolik dní zbývá do otevření