Trpělivost s takzvanými energošmejdy tak začíná přecházet nejenom státní správu či policii, ale i samotné dodavatele. Nejnověji na zprostředkovatele podala trestní oznámení společnost innogy Česká republika. Jejich opakované útoky na její zákazníky prý mají celorepublikový rozsah a vykazují znaky organizované činnosti.

Kruté hrozby

„Máme prokazatelné důkazy o tom, že energetičtí šmejdi opakovaně obcházejí naše zákazníky a klamavě je informují o tom, že na českém trhu končíme,“ říká Tomáš Varcop, předseda představenstva innogy. „Za pomoci lží a nátlaku se je snaží donutit k přechodu k jiným dodavatelům,“ dodává.

Ilustrační foto
Nový trik: My nejsme podomní prodejci, my kontrolujeme spokojenost

Jako případ stále agresivnější praktiky podomních „prodejců“ uvádí nedávnou prosincovou událost z Přerova. Takzvaní energetičtí šmejdi zde klientům společnosti vypnuli plyn a nutili je k podpisu nové smlouvy u jiné společnosti. Jinak prý jim vypnou dodávky energie úplně.

Na případ tenkrát upozornila zdejší městská policie. „Něco podobného jsme dosud nezažili. Jedné paní vyhrožovali, že už byla odstřižena a musí podepsat novou smlouvu, aby jí plyn znovu pustili. Opakovalo se to i v dalších případech. Jednu ženu smlouvu donutili podepsat,“ říká Miroslav Komínek, který u zdejších strážníků dělá zástupce ředitele.

Organizovaný postup

K podobné události došlo o necelý měsíc později také v severomoravském Krnově. „V žádném případě nechceme, aby bylo naše jméno spojováno s podvody a vydíráním, proto jsme celou záležitost předali policii,“ doplnil Tomáš Varcop.

Společnost innogy není jediná, která si na podobné praktiky stěžuje. Například Česká obchodní inspekce za poslední rok obdržela přes deset tisíc podnětů. Mimo jiné nedávno řešila se starostou Chotiměře na Litoměřicku situaci, kdy se podomní zprostředkovatel každou chvíli vydával za zástupce jiného dodavatele. Lidem nutil smlouvy, ve kterých byla sankce za odstoupení čtyřicet tisíc korun.

Výměna zámku - Ilustrační foto
Nové triky šmejdů: „mění“ zámky u dveří, kradou celé byty

Proto se dodavatelské firmy, vedle innogy například ČEZ, Bohemia Energy či Centropol Energy, nedávno sešly a podepsaly deklaraci s postupem proti špatným zprostředkovatelům, aby pročistily trh od nekalého jednání. „Na novele energetického zákona kvůli boji se šmejdy pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu už od roku 2018. Podle původního plánu měla vstoupit v platnost 1. ledna letošního roku. Máme začátek února a je jisté, že přísnější pravidla nezačnou platit ani letos,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který se na Deklaraci podílel.