„Je to definitivní, kolegové provedli laboratorní vyšetření a případ jednoznačně potvrdili. Očekávali jsme, že se u nás takový případ objeví,“ řekl Dlouhý ve vysílání České televize. Není však podle něj důvod propadat panice. „Riziko nákazu při běžném kontaktu, třeba v MHD, je velmi malé.“

První český pacient se podle Dlouhého nakazil v zahraničí. „Ty případy v Evropě jsou většinou spojeny s cestováním, rizikovými kontakty a sexuálně rizikovým jednáním, například nechráněným pohlavním stykem s neznámou osobou,“ uvedl.

Nakazil se na festivalu

Podle pražské hygieny se nemocný nakazil v květnu na hudebním festivalu v belgických Antverpách. „Po návratu začala vnímat první nespecifické příznaky od zarudlých až slzících očí, přes postupný výskyt vyšších tělesných teplot od 37,5 do 39 stupňů Celsia, až po výsev bolestivých pupínků na pokožce připomínajících akné na určitých částech těla. Pupínky se postupně měnily v praskající puchýřky, které po prasknutí bolet přestaly," uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Shumová.

Detailní pohled na léze pravděpodobně opičích neštovic na paži a noze čtyřleté africké holčičky. Snímek byl pořízen v lednu 1971 v Libérii. Infekci způsobil vir neštovic typu vakcinie, variola nebo právě opičí neštovice
Opičí neštovice: Jaké jsou příznaky a léčba. Proč by lidé neměli panikařit

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění SZÚ uvádí, že jde o předběžné potvrzení, protože vzorek byl v úterý dopoledne vyšetřen elektronovou mikroskopií. Pro konečné potvrzení je podle vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové nutné udělat celogenomovou sekvenaci či PCR metodu. „Definitivní výsledky tedy budou známy zřejmě příští týden," uvedla.

Celkem laboratoř dostala tři vzorky. „Další dva podezřelé vzorky budeme zpracovávat v následujících hodinách," uvedl Daniel Krsek, vedoucí laboratoře pro průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií.

Rizikové kontakty čeká karanténa

Pražská hygienická stanice hned po podezření na nákazu opičími neštovicemi zahájila epidemiologické šetření, které má zjistit možné rizikové kontakty nemocných a nastavit u nich protiepidemická opatření, tedy především karanténu.

Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. Poprvé byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století a nyní se vyskytují v částech střední a západní Afriky. Až do nedávna se v jiných částech světa nemoc vyskytovala jen zřídka.

Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
PŘEHLEDNĚ: Opičí neštovice. Jak jsou nebezpečné a proč nepomůže vakcína

K přenosu je třeba podle odborníků dlouhodobý a blízký kontakt. Experti podle Dlouhého uvádějí až osmihodinový kontakt na vzdálenost jednoho metru. Zvláštní opatření, očkování či léky nejsou v současné době podle Dlouhého nutné. Lidem pouze doporučil chovat se obezřetně při navazování sexuálních kontaktů, a to především mimo Českou republiku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že eviduje 131 potvrzených případů opičích neštovic a 106 podezření na tuto nemoc v 19 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje. V Evropě se nemoc objevila například v Dánsku, Skotsku, Španělsku, Itálii, Slovinsku či Rakousku.

Projevy nákazy
Opičí neštovice se v prvních dnech projevují příznaky podobnými chřipce. Zhruba po třech dnech se začnou na pokožce vytvářet typické vřídky, které mohou praskat, popsal Dlouhý.