To, že jsou Češi největšími pijany piva na světě, je notoricky známý fakt. Potvrzují to i poslední čísla z ročenky Pivní statistika EU pro rok 2018, kterou vydala organizace Brewers of Europe, jež sdružuje národní pivovarnické asociace včetně Českého svazu pivovarů a sladoven.

Zdroj: Redakce

V roce 2017, za který existují poslední celoevropsky srovnatelná data, vypili Češi na hlavu – tedy včetně kojenců – 138 litrů pěnivého moku, tedy 276 půllitrů za rok. Jen pro srovnání, jedná se o 13 bas a 16 „lahváčů“ k tomu.

Zdroj: Deník Data /David Valenta a Aleš Vojíř

Ostatní evropské národy se ve spotřebě „na hrdlo“ dívají na Čechy z uctivého odstupu. Druzí Rakušané vypijí ročně 105 litrů a Němci 101. Ostatní „medailisty“ tak porážíme o více než třicítku litrů, tedy šedesátku velkých piv ročně.

Český svaz pivovarů a sladoven před nedávnem zveřejnil i nejnovější čísla za celý rok 2018. Co se z nich dá vyčíst? Že v konzumaci nepolevujeme. Čísla proti roku 2017 poskočila o další tři litry na průměrných 141 litrů na hlavu a rok.

Na počet obyvatel vedeme i ve „výstavu“

V absolutním množství vyrobeného zlatavého moku, tedy po pivovarnicku ve „výstavu“, se tuzemské pivovary nemohou rovnat těm z mnohem větších zemí. V posledních letech se v celkové produkci Česko přetahuje o sedmé místo v Evropě spolu s Belgií.

Analytický projekt Evropa v datech ale propočítal podobný ukazatel jako v případě spotřeby – tedy i celkovou produkci na hlavu. Aneb kolik piva se v každé zemi vyrobí v přepočtu na jednoho obyvatele za rok.
A v tomto ohledu opět porážejí Češi ostatní Evropany. V roce 2017 vyprodukovaly zdejší pivovary 192 litrů na osobu a rok, nejvíce ze zemí starého kontinentu.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • O kolik porážíme v produkci na hlavu další pivní velmoci jako je Belgie či Německo?
  • Kolik máme v zemi pivovarů na počet obyvatel?
  • V čem spočívá podle odborníků na léčbu závislosti nebezpečí piva?

Zdroj: Deník