Důvěřivá žena podle slov mluvčího policie Jaroslava Drobka uvěřila telefonátům a poslechla instrukce od osob, které se vydávaly za bankovní úředníky a policistu. 

Hovor z banky

"Podvedená 44letá žena byla telefonicky kontaktována mužem, který se vydával za zaměstnance banky. V rámci hovoru jí sdělil, že potřebuje doplnit informace k úvěrové žádosti, o kterou požádala. Ačkoliv udivená žena „pomyslnému“ zaměstnanci banky sdělila, že o žádný úvěr nežádala, záměrně jí dalšími informacemi přiměl uvěřit, že si někdo na její jméno snažil vzít půjčku," popsal policejní mluvčí.

Preparát lva indického Sohana ve Slezském zemském muzeu. 23. června 2022, Opava.
Oplakávaný lev Sohan z ostravské zoo znovu "ožil"! V Opavě se těší zájmu v muzeu

Dotyčný měl ženu následně údajně přepojit na „technického pracovníka banky“, který ji utvrdil v tom, že se měla stát obětí podvodu a "poučil" o správném zabezpečení bankovního účtu s tím, že vše bude řešeno s policisty, kteří jí budou neprodleně kontaktovat.

Nakonec jako jedinou možnost aktuálního zabezpečení účtu a vyřešení celé situace navrhl zřízení půjčky v maximální možné výši. 

Falešný policista

Následně ji pak opravdu kontaktoval falešný policista a ubezpečil ji, že s bankami v takovýchto případech spolupracuje a instrukce bankovních úředníků jsou správné. Všechny kroky tak činí pro vlastní ochranu účtu.

Nehodu zavinila opilá a zdrogovaná řidička.
Smrt ostravského policisty: obhajoba pražské řidičky se u soudu hroutí

"Poté poškozené opětovně volal údajný technický úředník banky, který jí instruoval o dalším postupu. Měla navštívit banku, kde požádá o nejvyšší možný úvěr. Upozornil jí, aby při vyřizování žádosti měla u sebe neustále zapnutý mobilní telefon. To z důvodu, aby slyšel průběh vyřizování. Samozřejmě se při vyřizování půjčky neměla zmínit o pravém důvodu, proč si úvěr zřizuje," dodal mluvčí Drobek.

Jakmile si žena sjednala úvěr (ve výši 400 tisíc korun) byla podvodníkem na telefonu instruována „krok po kroku“ k tomu, co má s penězi učinit - vyhledala Bitcoinmat, do kterého pomocí QR kódů vytvořených a zaslaných falešným bankovním úředníkem, vložila všechny půjčené peníze.

Varování

"Znovu vyzýváme veřejnost, aby byla více obezřetná. Policista nikdy po telefonu neřeší případy, nenavádí a neříká, že lidé mají poslouchat instrukce bankovních úředníků a vkládat své peníze do Bitcoinmatů. Myslete na to, že podvodníci dokážou napodobit jakékoliv telefonní číslo a nereagujte na podobné hovory," uvedl závěrem mluvčí policie Jaroslav Drobek.

V případě dopadení pachatelům hrozí až pět let odnětí svobody.