V krvavá jatka přerostla hádka dvou mužů v ubytovně v Ostravě-Zábřehu.  Jeden z aktérů v návalu vzteku popadl sekáček na maso a protivníka několikrát udeřil do hlavy. Jen shodou šťastných okolností nedošlo k úmrtí.

Útočník v pondělí stanul před Krajským soudem v Ostravě. Hrozí mu dvanáct až dvacet let vězení. U hlavního líčení využil svého práva a odmítl vypovídat. 

Ilustrační foto.
Baníkovské komando chuligánů, které napadlo fanoušky Opavy, míří k soudu

K incidentu došlo vloni v září. Co bylo příčinou sporu, není zcela jasné. Podle některých svědků se aktéři nepohodli kvůli ženě, další však mluvili o malicherném nedorozumění. „Byla to iracionální hádka,“ uvedl žalobce Vít Legerský. Významnou roli sehrál alkohol, který oběma mužům zatemnil mozek.

Jako první dostal „nakládačku“ obžalovaný, jenž inkasoval několik kopů. Vzápětí odběhl do svého pokoje pro sekáček na maso a protivníka napadl. Způsobil mu pět sečných poranění na hlavě, krku a ruce.

„Pouze díky rychlé lékařské pomoci, šťastným okolnostem a aktivní sebeobraně poškozeného nedošlo k závažnějším poraněním, které by ho přímo ohrožovaly na životě,“ uvedl žalobce. Vše zachytily kamery, na kterých je vidět, jak hádka vygradovala v potyčku a později v odvetný útok sekáčkem. 

Prostředí šachty, ilustrační foto z Dolu Darkov.
V polském Slezsku zavírají kvůli koronaviru šachty

Obhajoba tvrdí, že právní kvalifikace – tedy pokus o vraždu – je příliš přísná. Přiléhavější je údajně posouzení činu jako těžké ublížení na zdraví s podstatně mírnější sazbou. Ta se pohybuje od tří do deseti let.

Soud by měl podle obhajoby zvážit i variantu nutné obrany. V pondělí vypovídal znalec. Útok sekáčkem označil jako razantní.