Jen co na sklonku srpna bruntálští policisté obvinili z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody pětatřicetiletému zloději z kolonie Radost v Rýmařovské ulici, v prvním zářijovém týdnu kradli a ničili další pobertové zahrádkářské podílky také v osadě U Vodárny.

Zloději si vyčíhali čas, kdy na zahrádkách nikdo nebyl. A ani jim nevadilo, že může někdo jejich počínání sledovat z okolních panelových domů. „Neznámí zloději navštívili i naši osadu," řekla předsedkyně bruntálských zahrádkářů Anna Vodičková. „Na mém podílku ukradli rajčata, okurky, cukety, dýně a brambory. Telefonicky jsem proto požádala bruntálskou městskou policii o zvýšení dohledu nad touto osadou."

A strážníci na situaci neprodleně zareagovali. Sice kontrolovali namátkově zahrádkářské osady v Bruntále i doposud, nemohou být ale vždy a všude. „Městská policie Bruntál nebere informace od zahrádkářů na lehkou váhu a může zařadit zahrádkářské kolonie do trasy kontrolních bodů. Je ale nemožné očekávat, že takto bude ochráněn každý záhon, zahrádek v koloniích jsou v Bruntále stovky," prohlásil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Co ještě v letošní sezoně sužuje bruntálské zahrádkáře, tedy mimo zlodějů? Letošek je pro zahrádkáře náročnější, než jiné roky. „Extrémní třítýdenní tropická vedra bez kapičky deště výpěstky vlivem sucha poškodila. Bylo nutné denně zalévat, což přineslo i vyšší finanční náklady na spotřebovanou vodu," prohlásila předsedkyně Vodičková.

Předsedkyni naopak těší, že se místním pěstitelům daří i nadále ve velké kvalitě daří pořádat v Bruntále i jiných lokalitách pravidelné výstavy.

„Pořádání bruntálských oblastních výstav přináší potěšení nejen pro mě, ale i široké občanské veřejnost," konstatovala Vodičková. Bruntálští zahrádkáři dávají lidem na obdiv krásnou paletu barev květin, zeleniny, ovoce. Na výstavách se pravidelně předvádí fenomenální papriky pěstitel Milan Jánošík. Kvalitními rukodělnými výrobky, které zdobí každou výstavu, jsou ojedinělé vazby suchých květin Olgy Machů, jakož i dalších obětavců.

Návštěvníci výstav se obdivují aranžmá živých květin Jany Gondekové. Výstavy jsou výkladní skříní všech šesti místních kolonií. Bruntálští zahrádkáři se ještě letos zúčastní výstavy v Krnově a chybět nebudou ani podzimní výstavě Flora Olomouc.

Co lidem vlastně takové zahrádkaření přináší? Určitě je to radost z vlastních výpěstků. „I když je práce na zahrádce velmi náročná jak po stránce fyzické i časové, přináší nám zdravou bio zeleninu, ovoce a krásné druhy květin. Na druhé straně si najdeme čas na posezení s přáteli a rodinou u krbu spojené s grilováním, koupání v bazénu, relaxujeme jak tělo, tak i svou duši," vyznala se Vodičková.