Jako blesk z čistého nebe zapůsobila na začátku září loňského roku zpráva o vyšetřování na krnovské radnici. 29. srpna odpoledne si zde policisté v civilu přišli pro dokumenty k několika stavebním výběrovým řízením a také počítač vedoucího úředníka investičního oddělení krnovského Městského úřadu Georgiose Bazakase.

Jelikož policie ze zákona nemohla k případu poskytnout konkrétní informace, začalo se ihned spekulovat, koho a čeho se vyšetřování týká.

Šlo o zakázky na stavební práce

Vzhledem k materiálům, které si muži zákona vyžádali, začalo být brzy jasné, že se policisté zaměřili na stavební výběrová řízení, ve kterých zvítězila stavební společnost AF stav Aleše Fouska, konkrétně na možné propojení mezi firmou a právě vedoucím investičního oddělení, který měl výběrová řízení na starosti, Georgiosem Bazakasem.

První obvinění

Po šestiměsíčním šetření byla právě v těchto dnech sdělena obvinění.

„Mohu potvrdit, že v těchto dnech bylo v této věci sděleno obvinění," uvedl zástupce vedoucího Územního odboru Bruntál Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Petr Častulík s tím, že konkrétní podrobnosti prozatím nemůže sdělovat.

Jak se nám podařilo zjistit, jedním z obviněných je právě majitel stavební firmy Aleš Fousek. „Policejní vyšetřování ještě neskončilo a dle mě je to ještě běh na dlouhou trať. Dál se k tomu nechci nijak vyjadřovat," řekl jeden z obviněných Aleš Fousek, jehož společnost jen v roce 2012 fakturovala městu Krnov práce za necelých třicet milionů korun.

O vyjádření k dalšímu vývoji v policejním šetření jsme požádali i vedoucího pracovníka investičního odboru. „Nebudu to komentovat," bylo jediné, co k obvinění ve středu 5. února uvedl Georgis Bazakas, i když ještě na začátku září minulého roku tvrdil, že si stojí za tím, že všechna výběrová řízení byla v pořádku.

Stejná pozice, jiná práce

Georgis Bazakas vzhledem k presumpci neviny stále pracuje na své původní pozici, ale jeho pracovní náplň byla upravena.

„Rozhodli jsme se přeorganizovat práci úředníků tak, aby se pan Bazakas bezprostředně nepodílel na nových výběrových řízeních a věnoval se jiným úkolům. Jde o dočasné preventivní opatření, než nám policie sdělí konkrétní informace o svém šetření," sdělila krnovská starostka Alena Krušinová.

Ta sama byla z titulu své funkce, stejně jako místostarostové Michal Brunclík a Renata Ramazanová, u policejního výslechu v této kauze, i když neseděla ve výběrových komisích ani se nijak nepodílela na výběrových řízeních, na které padl stín pochybností.

Policejní šetření mezitím pokračuje. Pak bude podle zákona předáno státnímu zástupci, který rozhodne o dalším postupu, tedy i o případném obvinění zúčastněných osob. „Jakmile bude případ ve stadiu, že budeme moci sdělit další podrobnosti, tak informace poskytneme," uzavřela policejní mluvčí Pavla Tušková.

Stavební společnost AF stav v Krnově - vybrané zakázky

Rok 2012

Tělocvična ZŠ Janáčkovo náměstí, Krnov - největší investiční akce 2012 i 2013
Nabídková cena: 44 812 085,69 Kč

Poliklinika Krnov přístavba výtahu - blok A
Nabídková cena: 2 564 439 Kč bez DPH

Rok 2013

Obnova Smetanových sadů a navazujících ploch v Krnově
Nabídková cena bez DPH : 19 831 383,60 Kč

Úpravy chodníků a místní komunikace ul. Albrechtická
Nabídková cena 2 982 788,70 Kč bez DPH

Přípravné práce předcházející rekonstrukci ploch atletického stadionu
Cena: 900 000 Kč

Vybudování přechodu pro chodce se zpomalovacím semaforem a světelným signalizačním zařízením na ulici Opavská
Nabídková cena: 587 230 Kč

Jan Pirkl