Jaroslav Polák, který si vyslechl ve středu 12. října odpoledne na Okresním soudu v Bruntále v pořadí již jednadvacátý rozsudek, kradl od 23. května téměř denně. Přitom jen o dva dny dříve ho propustili z vězení, kde pobýval za další majetkovou trestnou činnost. Soud tentokrát poslal Polák do věznice s ostrahou na dva roky přes to, že k sérii vloupání a krádeží většinou nepřiznal.

Josef Sedlák přiznal pouze krádež čokoládové tyčinky v hodnotě osmi korun, kterou pozřel mezi regály jednoho z bruntálských obchodních domů. I tento zloděj zapřel, že by se dopustil jakýchkoliv dalších zlodějin. Jelikož měl nastřádány kriminální delikty z minulosti, neminul ho roční trest odnětí svobody ve věznici s dozorem. Ruku v ruce se komplici soudu vysmívali, smích je přešel až při vyhlášení odsuzujícího rozsudku.

Polák si podal odvolání proti verdiktu soudu na místě, Sedlák si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Koho všeho muži okradli

Touha po majetku měla hnát Poláka a Sedláka podle žaloby státní zástupkyně Petry Horákové do restaurace Terezka v centru Bruntálu. V noci na 3. června si nazuli vloupači návleky, které uzmuli v nemocnici, a vydali se do podniku. Ukradli peníze, kuřivo, hodil se i ubrus, reklamní sada šroubováků. Majiteli způsobili škodu za třináct a půl tisíce korun. Na druhý den se Polák svěřil Sedlákovi, že vykrade Zelenou dílnu na Fügnerově ulici.

Nezůstalo jen u slov. Sedlák venku hlídal, a Polák z dílny vynesl v igelitovém pytli značkové nářadí, mobilní telefony, peníze. Když se nemohl dostat do některé z budov, použil krumpáč. Celkem natropila nenasytná dvojka v Zelené dílně škodu za téměř pětačtyřicet tisíc korun. A den nato vyrazil Polák sám do Zelené dílny znovu. Den předtím uvnitř narazil na počítačovou sestavu, kterou mu pomohl následně odnést z dílny Polákům nevlastní bratr.

Polák se vloupal i do restaurace na Jesenické ulici, do klubu Africa pub na Dukelské ulici, do kanceláře Střediska volného času na ulici Pod Lipami, do sběrny na Třídě práce, do stánku na náměstí Míru, kradl v areálu Podhorské nemocnice, i v prodejně zdravé výživy na náměstí Jana Žižky. Sedlák sám vykradl zahrádkářskou kolonii U Vodárny na Uhlířské ulici, vysál do kanystru a odnesl palivo z traktoru, odstaveného na Zahradní ulici.

Jaroslav Polák si ponechal lhůtu pro případné odvolání proti rozsudku, stejně postupovala státní zástupkyně Horáková. Josef Sedlák si podal odvolání na místě.