Rozhodnutí je pravomocné. Podle žaloby volby byly neplatné, protože starostka Radka Chudová ze seznamu voličů vyškrtla 26 lidí, o nichž tvrdí, že se do obce přihlásili účelově, aby zmanipulovali vol­by.

Soudce ve zdůvodnění dnes ale uvedl, že se neprokázala volební chyba a její případný vliv na rozložení mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu.

Starostka Chudová rozhodnutí soudu uvítala. „Jsem ráda, že o budoucnosti obce nebudou rozhodovat lidé, kteří s ní nemají nic společného," řekla ČTK. Zifčák po skončení jednání uvedl, že s takovým výsledkem počítal. „Jsme připraveni se obrátit na Ústavní soud," řekl. Dnešní verdikt je sice pravomocný, napadnout ale lze ústavní stížností.

Soud dnes projednával dvě žaloby související s volbami v Karlově Studánce, kde žijí tři stovky lidí. První podal sám za sebe Michal Perout. Jeden z vyškrtnutých voličů se dožadoval opětovného vepsání do seznamu oprávněných voličů. Představitelé města tvrdili, že v obci nežije a nemá k ní vztah. Perout tvrdí opak. Uvedl, že v obci pořádá koncert, kázání a píše tam básně.

Sice vlastní několik nemovitostí v nedalekém Ludvíkově, přesto bydlí v hotelu Džbán v Karlově Studánce. Ten provozuje Ludvík Zifčák. Perout uvedl, že si pobyt v hotelu dovolit může. „Chci si dopřát jistý komfort. Nemusím se starat o praní, úklid. Mám tam jídlo," řekl.

Několik let nezaměstnaný muž, který se vydává za kazatele, tvrdí, že jeho pobyt v hotelu financuje jistý australský emigrant.

Soud jeho žalobě vyhověl. Vliv na volby to ale mít nebude. Perout si tak pouze zajistil právo volit za čtyři roky. Ani to ale není jisté. V tomto případě podání ústavní stížnosti zase zvažuje starostka Chudová. Stojí si za tím, že Perout v obci nežije.

Volby v Karlově Studánce vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů vedené Chudovou. Získalo téměř 90 procent hlasů a šest křesel v sedmičlenném zastupitelstvu. Konkurenční Hnutí sociálně slabých má jedno.

Volby se v obci opakovaly i v roce 2011 na základě rozhodnutí soudu. Předchozí hlasování zrušil právě kvůli tomu, že se tam krátce před nimi přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí. Obec tyto voliče vyřadila ze seznamu.