Petra Kvasnicu z Kroměřížska sexuálně přitahují pubertální děvčata. „Jeho sexualita jeví známky jakési úchylky, odklonění od běžné lidské normy. Této odchylky si je vědom," řekl René Gregor z třinecké ambulance psychiatrie a sexuologie.

Odborník René Gregor konstatoval, že Kvasnica v sexu preferuje pubertální děvčata. U soudu hodnotil odborník léčbu, k níž se Kvasnica dobrovolně zavázal loňského 22. listopadu. „Trpí pedofilií. Jeho úchylka je celoživotního charakteru, ale nemusí se do budoucna dopouštět jednání kriminálního charakteru," sdělil René Gregor. Uvedl, že Kvasnica patří mezi malou část deviantů, kteří mají na svou úchylku náhled, a je tak šance k jeho nápravě.

Za sex dával peníze

Petr Kvasnica, bývalý a dnes už propuštěný šéf kanceláře starosty z Holešova, sváděl děti přes internet od roku 2008 do svého loňského zatčení. Za oběť si vybral také desetiletou holčičku z Krnova, které nabízel tisíc korun za orální sex a dva tisíce korun za pohlavní styk. Přitom mu muselo být z fotky na školaččině internetovém profilu jasné, že jde pro drtivou většinu mužů o ještě nedospělé dítě.

Malé holčičky sváděl Petr Kvasnica přes internet nejen ze svého bydliště, ale dokonce i práce, neboli z kanceláře holešovské radnice. Kontaktoval nejen děti, ale i jejich matky, které měly vlastní potomky přes internet nabízet.

Své sexuální fantazie dokonce převedl do reálu. V červeném Seatu se vydával za sexuálními hrátkami s tehdy čtrnáctiletou prostitutkou z Hranic u Přerova, se kterou za úplatu opakovaně souložil. U soudu mladá dívka přiznala, že ji mělo před Kvasnicou už přes čtyřicet mužů. O panenství prý přišla už ve dvanácti, a že i poprvé to bylo za peníze.

Kvasnica měl doma také slušnou sbírku fotografií a pornovideí, které zobrazují děti v sexuálně vyzývavých pozicích a dokonce i filmy, znázorňující pohlavní styk mezi dětmi a dospělými.

Trest padl pouze podmíněný

Protože byl Kvasnica doposud beztrestný, také dřívějším zaměstnavatelem byl hodnocen jako spolehlivý, a rovněž proto, že jeho počínání nezanechalo na jeho obětích žádné větší následky, a hlavně proto, že se sám začal ze své deviace léčit, nemohl bruntálský soud jinak, než vyměřit mírný výchovný trest. Soudce Lumír Čablík mu vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební dobou.

K tomu musí projít ochranné psychiatricko sexuologické léčení v ambulantní formě, dohlížet na jeho život bude probační úředník. „Příčinou jeho jednání byla sexuální deviace. Není možno respektovat sex s dětmi," řekl ve středu 25. dubna krátce po vyhlášení rozsudku soudce Čablík, který jednání odsouzeného označil za společensky vysoce nebezpečné. Rozsudek je již pravomocný.