Nebylo to poprvé, co si syn Vratislav na otce dovolil, a vždy to bylo poté, co se náležitě posilnil alkoholem. Po rozvodu se Vratislav nastěhoval k otci do jeho bytu a otec ho jako dlouhodobě nezaměstnaného a sankčně vyřazeného z úřadu práce živil. Vratislav musel nyní před soud za týrání osoby žijící ve společném obydlí a za nebezpečné vyhrožování, když se takto choval ke svému otci.

„Tohoto nejméně každý druhý den v podnapilém stavu slovně urážel, ponižoval, vyhrožoval mu fyzickou újmou a nejméně v pěti případech ho udeřil pěstí do obličeje," řekl ve středu 9. května bruntálský státní zástupce Miroslav Kotrla. Zlé zacházení s otcem trvalo od léta 2011 do letošního 4. února, kdy vyvrcholilo napadením synem s kuchyňským nožem v ruce. Nůž byl s jednatřicet centimetrů dlouhou čepelí.

Syna nahlásil, a potom odvolal

Starému muži došla trpělivost se synem 4. února. Tehdy se rozhodl s obavami o svou bezpečnost svěřit policistům. „V podnapilém stavu, když otec ležel na posteli, k němu opakovaně přišel a zase odešel. Vulgárně jej urážel a vyhrožoval mu, že jej stejně zabije, podřízne, a přitom držel v ruce kuchyňský nůž. Nožem mával a naznačoval píchnutí v blízkosti hlavy poškozeného a opakoval výhrůžky zabitím," popsal situaci státní zástupce Kotrla.

Ze strachu se otec vydal schovat k sousedům, odkud na syna zavolal policisty. „S nožem v ruce mi chtěl uřezat hlavu a vyhodit mě z okna," nahlásil zoufalý otec. Chvíli poté policejní hlídka Vratislava zadržela. Protože v sobě měl 3,56 promile alkoholu, předala ho záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění, a poté do ostravské vazební věznice. Z vazby se recidivista dostal až k soudu, kde se také poprvé po incidentu setkal s otcem.

Otec se slzami v očích na začátku jednání k synovi přistoupil, a hladil ho. Bylo na něm jasně vidět, že syna miluje, i přes to všechno, co mu kdy provedl. Také měl pro něj nachystaný tabák, ale předání vězněnému synovi eskorta nedovolila. Jelikož otec nesouhlasil s trestním stíháním syna pro nebezpečné vyhrožování, soudkyně Vladimíra Kikerlová stíhání zastavila.

Vratislava potrestala pouze za otcovo týrání. Týrání otce se dopouštěl Vratislav v době podmíněného odsouzení. Vloni tohoto několikanásobného recidivistu soud potrestal pro jiné nebezpečné vyhrožování. Také na dalšího muže z Břidličné vytasil nůž, rukou naznačoval bodnutí a řval, že ho zabije. Proto stihl Vratislava tříletý trest, který by měl strávit ve věznici s ostrahou.

S rozsudkem Vratislav ani jeho obhájce nesouhlasili, protože žádali zprošťující verdikt. Rozsudek není pravomocný, protože si ponechali si osmidenní lhůtu pro případné podání odvolání. „Podle mě slovo týrat znamená mučit, a to jsem rozhodně neudělal," komentoval rozsudek odsouzený.