Lupič Jiří R. z Nových Heřminov byl už pětkrát soudně trestaný, když ho ve středu 30. ledna přivedla k bruntálskému soudu ostraha ostravské vazební věznice. V ní pobýval od svého zatčení vloni 17. listopadu.

Tehdy přepadl, ozbrojen nožem, ženskou obsluhu čerpací stanice v Krnovské ulici v Bruntále. Šel po penězích, protože byl bez práce a zřejmě ho k činu motivoval i alkohol, který před přepadením už od rána popíjel. Jiří R. se u soudu k loupeži přiznal a usvědčovali ho i svědci. Za zvlášť závažný zločin si jako recidivista vysloužil tříleté vězení. Ozbrojeného lupiče, který se přiznal, prostě trestní senát pustit na svobodu nemohl.

Rozsudek rozohnil jeho rodiče. Napsali předsedkyni soudního senátu Vladimíře Kikerlové nepříjemný dopis, v němž zcela pomíjejí synovu vinu a slovy útočí na jejího nezletilého syna. Soudkyně podle manželů neměla právo dělat z jejich syna recidivistu. Byl prý jen bez práce, potřeboval peníze, tak prostě vyrazil s nožem v ruce přepadnout čepadlářku.

To by nebylo tak nepříjemné, jako další pasáže dopisu. V těch se autoři dopisu zabývají nezletilým synem soudkyně Kikerlové. Z dopisu je patrné, že si zjistili o synovi soukromé informace. Shodou okolností byl syn soudkyně spolu se svou školní třídou v rámci výuky na soudním přelíčení. Autoři dopisu překvapivě věděli i toto.

„Nevím, kde vzali rodiče odsouzeného veškeré informace. Hlavně že mám syna a že byl u soudu se školou, to se mi moc nelíbí. Mám nyní strach syna pouštět ven," komentovala dopis soudkyně. Stále se snaží věřit, že zůstane jen u hanlivého dopisu, a že se nikdo na jejím synovi nepomstí za to, že plní svou roli soudkyně.