Svátek zesnulých, lidově Dušičky, není jen obdobím, kdy lidé chodí na hřbitovy zavzpomínat na své blízké, zapálit na jejich hrobě svíčku a zkrášlit místo jejich posledního odpočinku.

V posledních letech se Dušičky stávají také obdobím zlodějů a podvodníků. Policisté a další organizace tak často musí lidem připomínat, aby si dávali pozor například na podezřele levné řemeslníky.

NAČ SI DÁVAT POZOR A KDY BÝT OBEZŘETNÝ

Před falešnými kameníky varuje Sdružení ochrany spotřebitelů Moravskoslezského kraje (SOS MSK).

„Falešní kameníci například nabízí, že opraví nebo vyčistí náhrobek, či dokonce postaví náhrobek nový. Velmi často si vybírají seniory, kteří bývají důvěřivější a těmto slibům snadněji uvěří. Snaží se je totiž přesvědčit, že jsou dobří, rychlí a hlavně levní,“ představila možnou situaci Marcela Reichlová, předsedkyně SOS MSK.

Vzápětí k tomu ale dodala, že se z podobné nabídky může vyklubat drahá past.

„Pokud dostane takový kameník předem zálohu, už ho většinou nikdy podruhé neuvidíte. Ani pokud se domluvíte na platbě až poté, co odvede svou práci, nemáte vyhráno. Často se totiž stává, že falešní kameníci odvedou na hrobech nekvalitní práci, nedokončí ji nebo při opravě hrob svým neodborným zásahem poškodí,“ varovala Marcela Reichlová, předsedkyně SOS MSK.

K varováním před zloději se přidala také mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková. „Majitelé automobilů by při cestě na hřbitov neměli nechávat v odstavených vozidlech viditelně odložené cenné věci. Měli by důkladně zkontrolovat, zda při odchodu od automobilu své vozidlo uzamknuli,“ uvedla.

Následně Jiroušková dodala, že Policie během období Dušiček posílí činnost policistů v okolí hřbitovů a také zvýší dohled nad silničním provozem. S Reichlovou se shodli na tom, že je zvláště v tomto období důležité najímat pouze ověřené řemeslníky, u kterých nehrozí možnost podvodu nebo až znehodnocení náhrobku.

„Letos jsme zatím krádeže nebo něco podobného na bruntálském hřbitově nezaznamenali, ale v minulosti se některé případy objevili. Takové případy jsme ihned předávali Policii,“ uvedl správce bruntálského hřbitova Ladislav Lahučký.

Lukáš Nedomlel