Zatím nedošlo k žádnému případu úmrtí cyklisty v souvislosti s dopravní nehodou. V sedmi případech byla při dopravní nehodě u cyklisty pozitivní dechová zkouška na alkohol. Policie si v pátek v odpoledních a večerních hodinách připravila na cyklisty dopravně bezpečnostní akci celokrajského charakteru.

U kontrolovaných cyklistů se zkoumal technický stav jejich jízdních kol, povinná výbava kola a dodržování pravidel silničního provozu.

Policisté zastavovali a kontrolovali cyklisty na předem vytipovaných stanovištích obcí a měst na Bruntálsku a na vybraných cyklostezkách. Všechna stanoviště byla vybrána s ohledem na bezpečné zastavování a kontrolu cyklistů.

„Na místě byly u cyklistů prováděny dechové zkoušky na alkohol. Celkově bylo zkontrolováno v průběhu akce na šest desítek cyklistů. Nikdo z nich neřídil pod vlivem alkoholu. Pouze jsme řešili domluvou u několika cyklistů horší technický stav jejich kol," uvedla policejní mluvčí Ivana Křištofová.

Starší cyklisté byli upozorňováni na možná rizika jízdy bez cyklistické přilby.

Aby se každý cyklista ve zdraví vrátil domů, měl by být na komunikaci hlavně dobře vidět. Tomu napomáhají bezpečnostní prvky jako je reflexní materiál, nášivky na oblečení či dostatečné osvětlení kol.

Anna Dohnalová