Pro otrlé podvodníky je telefonát „ahoj, babi" oblíbenou fintou. „Je zarážející bezohlednost, s jakou tito pachatelé okrádají seniory, kteří patří mezi rizikovou skupinu obyvatel, jelikož jsou mnohdy velmi důvěřiví a osamělí," komentovala případ policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Podvodníci použili trik založený na ochotě pomoci rodinnému příslušníkovi a důvěřivosti. Seniorku telefonicky kontaktoval neznámý pachatel, vydával se za vnuka a požadoval, aby mu půjčila 100 tisíc korun na koupi bytu. „Poškozené uvedl, že za chvíli si pro peníze přijde jeho dobrá kamarádka. Tak se stalo, že poškozená předala neznámé ženě 100 tisíc korun," popsala jednání nestoudných pachatelů policejní mluvčí.

Podvodnicí, vydávající se za vnukovu kamarádku, je mladá žena štíhlé postavy, vysoká přibližně 168 cm, má kulatý obličej opálený od slunce, na hlavě měla nasazenu kšiltovku.

„Často nabádáme starší občany, aby nebyli důvěřiví. Aby na telefonické hovory, kdy se volající vydává za jejich rodinného příslušníka a žádá o rychlou půjčku na výhodnou koupi auta, bytu či jiných věcí, nejlépe nereagovali. Pokud již chtějí peníze půjčit, tak doporučujeme ještě před předáním hotovosti jim neznámé osobě, aby si všechny informace ověřili u svých rodinných příslušníků. Pokud se setkají s takovým jednáním, ať kontaktují ihned policisty," upozornila policejní mluvčí.

SŇATKOVÁ PODVODNICE

Tento případ, kdy obětí útoku podvodníků je člověk vysokého věku, není bohužel ojedinělý. Je tomu jen pár týdnů, co v Bruntále vychytralá čtyřiačtyřicetiletá „nevěsta" předstírala zájem o sňatek se seniorem starším o víc jak 40 let. Postupně z něj v průběhu tří měsíců vylákala přes 200 tisíc korun. Na policii se obrátil až syn seniora.

NEZNÁMÉ NÁVŠTĚVY NEPOUŠTĚT DO BYTU

V Krnově například před pěti lety okradla zlodějka šestasedmdesátiletou seniorku tak, že jí nejprve pomohla s nákupem, získala si její důvěru a pak pod záminkou, že napíše vzkaz známému, kterého nezastihla, se vloudila do bytu seniorky. Tam si zašla na záchod a požádala o vodu. Ze skříně v ložnici přitom seniorce zmizelo 140 tisíc korun.

DALŠÍ TRIK: PRODEJ DEK

V menších obcích našeho okresu okrádala v roce 2011 seniory Marie Lakatošová z Kroměříže, ta se svou společnicí používala trik s dekou, kterou nabízela k prodeji. Deku roztáhla své oběti před očima, a druhá podvodnice zatím prohledala byt. Marie Lakatošová byla odsouzena ke dvěma letům vězení a na pět let dostala zákaz vstupu na území našeho okresu. (mai)