Kvůli praní špinavých peněz a dalším trestným činům zatkla v Brazílii tamní policie Oldřicha Lahodu společně s dalšími dvěma Čechy v rámci operace s názvem Multifake. Na případ upozornil internetový server Britské listy (BL). Kromě nich byl zadržen ještě jeden Brazilce, další dva čeští občané mají být vyšetřováni.

Informaci Deníku potvrdila Irena Valentová z tiskového odboru Ministerstva zahraničí. „Tři Češi byli v Brazílii zadrženi ve čtvrtek 5. října a odvezeni tamní federální policií. Případem se zabývá náš konzul. Případ je v rané fázi vyšetřování a probíhají výslechy. Zadržení Češi mají k dispozici právníka i překladatele,“ řekla Irena Valentová.

Kromě Lahody byl podle BL zadržen v Brazílii také jeho obchodní partner Radomír Češpiva (za bankovní podvody si v minulosti odseděl osm let vězení). Třetím Čechem pak je další podnikatel s kontroverzní minulostí, jehož české jméno zatím není známo. V Jižní Americe si už dvacet let nechá říkat Joao Henrique Migreco.

„Tento člověk používá nejméně čtyři jména. Tři z nich jsou falešná,“ píše ve svém článku na BL redaktor s brazilskými kořeny Fabiana Golga.

Všichni tři jsou podezříváni z trestných činů: praní špinavých peněz, spekulací s diamanty nebo podvodů při nákupu a prodeji nemovitostí. Vyšetřování je údajně tak daleko, že už jim byl zkonfiskován majetek (nemovitosti) a obstaveny bankovní účty.

Praní špinavých peněz?

Právě pohyby na nich se zdají být pro vyšetřování klíčové. Skupina podle informací z brazilského tisku, o které se redaktor Fabiano Golga ve svém článku opírá, měla podle policie převést do Brazílie z Evropy od roku 2011 asi dva miliony eur. Pohyb financí na účtech byl ale údajně vyšší než 10 milionů eur, což podle vyšetřovatelů naznačuje známky praní špinavých peněz.

To nemusí být ale zdaleka vše. Brazilská policie bude taky prošetřovat, zda Lahoda při vývozu drahého kamení do Evropy nespáchal další trestné činy třeba tak, že vydělané peníze z těžby diamantů investoval do trhu s nemovitostmi. Policie tedy bude zkoumat, zda se při tom nevyhýbal předpisům.

Oldřich Lahoda, který patří k nejsilnějším hráčům v oblasti hazardu na Ostravsku, se v Brazílii věnoval nejen obchodování s diamanty a klenoty vyráběných z ametystů, krystalů, achátů a dalších polodrahokamů. V posledních letem měl v jižní Brazílii (Passo de Torres) i velké developerské plány, kde chtěl postavit apartmány.

Kdo je OLDŘICH LAHODANeúspěšný kandidát do zastupitelstva Ostravy za stranu LEV21 v roce 2014 nemá se zákonem problémy poprvé. V minulosti byl dvakrát soudně trestán, před spravedlností se skrýval mnoho let právě v Brazílii.

Podle policejních pramenů byl v roce 1995 odsouzen za zkrácení daně, poplatku a podobné dávky a dále za porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou. Do ČR měl mimo oficiální hraniční přechod propašovat cigarety. Později utekl a 13 let se skrýval. Zatčen byl v květnu 2009.

Lahoda má pověst tvrdého obchodníka, je to bývalý výborný zápasník. Jeho majetek je odhadován ve stamilionech korun.

V poslední době vzbudil rozruch na politické scéně podporou proruských povstalců bojujících za anexi ukrajinských regionů k Rusku. Údajně měl finančně podporovat vznik „konzulátu“ Doněcké republiky v ČR, který byl otevřen a následně soudem zrušen v Ostravě.