Z „předváděcích" nebo „výherních" akcí odcházejí účastníci s nepotřebným zbožím, za které vydali své úspory. Nejčastěji senioři podlehnou manipulaci a ve chvíli, kdy si uvědomí, že si za desítky tisíc koupili věci, které nechtěli, je už pozdě.

Jedna z těchto akcí proběhla ve středu 23. září v Bruntále. „Této akce se zúčastnily také dvě seniorky, které byly v průběhu akce označeny jako výherkyně a měly získat zboží v hodnotě od sta do dvou set tisíc korun," popsala praktiky podvodníků policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Podmínkou „výhry" byla totiž skutečnost, že výherce musí zaplatit určitý „doplatek".

„Jedna z poškozených uhradila částku pětadvacet tisíc korun a druhá žena zaplatila pětačtyřicet tisíc korun. Získaly zboží, které má však mnohem nižší hodnotu," uvedla policejní mluvčí. V současné době kriminalisté případ prověřují jako podezření z přečinu podvodu.

Za hodinu bylo po všem

Přestože zákon pamatuje na tyto „nákupy" možností odstoupení od smlouvy do čtrnácti dnů, v praxi to vypadá tak, že podvodná firma toto odstoupení nepřevezme.

„Stalo se to mému příbuznému, který má čtyřiasedmdesát let, jednalo se o firmu Arrochar. Příbuzný šel na akci, o níž se domníval, že je odměnou za jeho úsporné hospodaření s energiemi. Tam ho čekala ,výhra', za kterou doplatil čtyřicet tisíc, dealer s ním jel domů pro peníze než se vzpamatoval, bylo po všem, netrvalo to ani hodinu.

Ještě ten den jsme poslali odstoupení od smlouvy, které si podvodná firma se sídlem v pražském paneláku nepřevzala," svěřila se Deníku žena, která si nepřála uveřejnit své jméno. Před firmou Arrochar jsme varovali čtenáře Deníku již v článku, který vyšel v půlce srpna.

Policie v souvislosti s oznámeními z tohoto týdne opět nabádá, aby lidé byli velmi obezřetní a nejlépe se takových akcí vůbec nezúčastňovali. Podezřelé pozvánky a telefonáty nechť konzultují raději se svými blízkými.

Gabriela Mathiasová